Голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович цього року святкував День незалежності не лише як громадянин України, а й уперше як офіційна особа. «Голос України» поспілкувався з Михайлом Шмушковичем на тему значимості цього свята для жителів регіону і для нього особисто.


— Михайле Володимировичу, для вас і для країни 24-та річниця незалежності України відрізняється від минулих років?


— Другий День незалежності ми відзначаємо в умовах гібридної війни. Але рік тому ще не було такого відчуття, як сьогодні: тоді здавалося, що ще трохи і все це скінчиться. Сьогодні ми розуміємо: завтра все не вирішиться саме по собі. Мир — це не тільки, коли припиняється вогонь, це ще відчуття людей, які побували на сході, захищали нашу країну, стали вимушеними переселенцями, проживають на лінії фронту і на окупованих територіях. Ось коли до них прийде відчуття миру, тоді можна говорити про мир у широкому сенсі цього слова. Від людей похилого віку, які застали велику війну та її наслідки, часто можна почути «аби тільки не було війни», «аби тільки був мир». Ми це не цінували. Ми не розуміли, яке насправді щастя маємо. Незалежність дійсно вистраждана кров’ю тих людей, які проливали й проливають її на сході країни.
А 24 серпня відбулася ще особлива подія. Цього дня я познайомився зі своєю майбутньою дружиною Катериною.


— У розмові ми торкаємося теми війни і миру. Нещодавно ви побували в зоні АТО, куди разом з волонтерами доправили гуманітарний вантаж. Що спонукало вас поїхати туди особисто?


— Я працюю з низкою волонтерських організацій, які займаються і підтримкою переселенців, і допомагають нашим хлопцям на передовій. Ми, і як партійна організація Блок Петра Порошенка «Солідарність», і як звичайні громадяни, неодноразово допомагали, брали участь в акціях. Мій попередник народний депутат Олексій Гончаренко кілька разів їздив, передавав допомогу. Ми не просто проїхалися по блокпостах, багато з яких фактично розташовані у червоній зоні чи на межі з нею. Ми спілкувалися з людьми, солдатами. Бійцям дуже важлива і потрібно увага, спілкування й турбота.


— Нині триває процес децентралізації. Останнім часом ви багато їздите по районах області, розповідаєте про переваги об’єднання громад. Які настрої на місцях?


— Я б не сказав, що дискутую про переваги чи агітую за об’єднання громад. Я пояснюю, як воно має відбуватися. У нас колосальна проблема. В області донедавна було призначено двох голів райдержадміністрацій з 27.

Зараз немає жодного. Дуже часто райони очолюють люди тимчасові, і вони самі це розуміють. Процесом починають керувати голови райрад, які іноді гасять ситуацію з об’єднання громад, адже в деяких районах вона перезріла. В одному з них мені довелося п’ять разів повторювати, що вони повинні самі вирішити, а ми можемо щось їм підказати, допомогти підрахувати економічну доцільність. Мені знову і знову доводиться повторювати, що Президент України, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман і я говорили, що об’єднання має бути добровільним. Ті, хто йде перший цим шляхом, одержать допомогу з державного бюджету, фонду регіонального розвитку. Вони — приклад. Тим, хто йде слідом, буде простіше.


Інтерв’ю взяв Кирило ВОРОНКОВ.


Одеська область.

 

Голова Одеської обласної ради Михайло Шмушкович із волонтером Вишиванкового фестивалю Юлією Чухало.

 

Фото зі сторінки Михайла Шмушковича у Фейсбуці.