Уряд України вносить до парламенту законопроект про збільшення соціальних стандартів майже для 12 мільйонів українських громадян. Про це заявив у «10 хвилинах» Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.


Глава уряду наголосив: протягом дев’яти місяців Кабмін багато зробив зі стабілізації фінансово-економічного сектору: «Наприклад, тільки в серпні вдалося додатково за рахунок детінізації і боротьби з корупцією в Державній фіскальній службі зібрати майже два мільярди гривень податку на додану вартість. Це те, що раніше розкрадалось по кишенях корупціонерів, і це те, що зараз потрапило в державну казну».


Завдяки цим крокам, підкреслив Арсеній Яценюк, стало можливим підвищення соцстандартів: «Ми разом із Президентом прийняли рішення щодо необхідності підвищення соціальних стандартів».


Глава Кабміну нагадав, що чинний закон передбачав зростання мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму з 1 грудня: «Але ми працювали над тим, щоб знайти фінансовий ресурс і підвищити мінімальну заробітну плату і прожитковий мінімум, а, відповідно, зарплати для українців, вже з 1 вересня. І таке рішення прийнято».


Глава уряду також повідомив, що одинокі матері після підвищення загалом отримуватимуть від 350 до 727 гривень. Мінімальна пенсія становитиме 1074 гривні.


«Отже, мінімальна заробітна плата, яка сьогодні в країні становить 1218 гривень, з 1 вересня цього року становитиме 1378 гривень», — наголосив він.


Це означає, що заробітна плата повинна піднятися не тільки в бюджетній сфері, акцентував глава уряду: «Вона повинна піднятися загалом в економіці — всі підприємства всіх форм власності повинні підняти заробітну плату для своїх працівників».

 

Цифра


Додатково отримають: вчитель без категорії — 470 гривень, вчитель вищої категорії — 605 гривень, сімейний лікар — 453 гривні, медсестра — 304 гривні, працівники соціальної сфери — 304 гривні, працівники культури — 348 гривень, студенти вищих навчальних закладів І і ІІ категорій — 112 гривень, студенти, які навчаються в навчальних закладах ІІІ—ІV категорій, — 95 гривень.