Великі розкрадання газового конденсату, відсутність обліку видобутого природного газу й розтрата бюджетних коштів виявлено на одному з головних бюджетоутворювальних кримських нафтогазопереробних підприємств «Чорноморнафтогаз».
За півтора року тут змінилося три генеральні директори, але, як з’ясувалося, розкрадання не припинилися. Понад те, вони набули ще більшого розмаху. Газовий конденсат, який є попутною похідною видобутого природного газу, почали додавати в пальне на автозаправних станціях Криму. Перевіряльники здивувалися також і тому, що на підприємстві досі немає сучасних систем обліку й контролю видобутого на шельфі Чорного моря газу.
«Там дуже слабкий облік газу і газового конденсату. На сьогодні цю проблему в компанії не розв’язано й керівники навіть не наблизилися до цього», — повідомив журналістам «міністр» палива й енергетики Криму Сергій Єгоров.
Крім того, за його словами, останнім часом стало надходити дедалі більше скарг на неякісний бензин на АЗС компанії, що викликало підозри, що бензин змішують з газовим конденсатом.
Цікаво, що генеральним директором півроку тому було призначено Сергія Бейма, який є співвласником однієї з великих мереж АЗС на півострові. Нині йоно відсторонено від посади на період перевірки, і він, за його ж словами, не збирається більше повертатися в «Чорноморнафтогаз».
Нині виконувачем обов’язків гендиректора призначено москвича, виходця із російського газодобувного й нафтохімічного гіганта «Сибур», Ігора Шабанова, який пропрацював на згаданому підприємстві понад 11 років.
Чим же є «Чорноморнафтогаз», який примусово було віднесено до кримського майна після анексії АРК?
Компанія «Чорноморнафтогаз» є основою нафтогазового комплексу Криму. Її було створено в 1979 році для освоєння вуглеводневих ресурсів Чорного й Азовського морів. Загальний обсяг її запасів становить 22 млн. тонн нафти, перспективні — 51 млн. тонн. Нині підприємство перебуває в державній власності Республіки Крим. На шельфі Чорного й Азовського морів, а також у сухопутній частині півострова «Чорноморнафтогаз» розробляє три газоконденсатні, шість газових і одне нафтове родовища, видобуваючи понад 2 млрд. кубометрів газу на рік, цього цілком вистачає для забезпечення кримських споживачів.
Один із перспективних проектів — план розвитку Прикерченської ділянки шельфу. Мета проекту — освоєння родовищ, розташованих на Прикерченському шельфі Чорного моря, будівництво нафтопереробного й газохімічних заводів.
Планована потужність НПЗ — 2 млн. тонн на рік. Випуск бензину класу Євро-5 становитиме 676,2 тис. тонн на рік, дизельного палива — 794,4 тис. тонн. Загальна вартість проекту — майже 7 млрд. дол. США.
Що про все це думає тимчасово відсторонений керівник Сергій Бейм? Він виступив з різкою критикою призначеного Москвою «глави Криму» Сергія Аксьонова. Зокрема, у коментарі «Крим. Реалії» Бейм заявив, що не проти проведення перевірки, при цьому вважає, що порушень, про які заявляв Сергій Аксьонов, на підприємстві немає.
Підприємство «Чорноморнафтогаз» є єдиним українським підприємством, яке проводило повний комплекс робіт з розвідки, буравлення й транспортування видобутого газу із шельфу Азовського й Чорного морів.
Деякі експерти припускають, що українській владі варто було б піти шляхом адвокатів «Юкоса», які виграли міжнародні позови, що призвело до блокування російського майна за кордоном.
Подання колективних майнових позовів за об’єктами нерухомості, а це будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, не кажучи вже про транспортну інфраструктуру, підприємства ВПК, нафтогазового комплексу й багато чого іншого, могло сприяти поверненню не лише окремих підприємств, а й усього півострова.

Крим.