Футбол. Тренер національної збірної України Михайло Фоменко (на знімку) поспілкувався із представниками ЗМІ в перший день збору колективу до матчів кваліфікації ЧЄ-2016 з командами Білорусі та Словаччини.

— У збірній Білорусі працює новий тренер після того, як її обіграла наша команда в Борисові (2:0). Чи змінилась гра білорусів?
— З новим керманичем, звичайно, змінилися принципи побудови гри. Крім того, до збірної викликали групу нових футболістів, яких не було рік тому, під час нашого очного протистояння. Ураховуючи це, будуватимемо нашу гру.
— Чи всі готові до майбутнього найближчого матчу?
— Більшість футболістів брали участь у матчах чемпіонату країни. Більше інформації матимемо після зустрічі з хлопцями та проведення з ними індивідуальних бесід. Деякі гравці брали участь в єврокубкових баталіях, продемонструвавши хороший рівень гри. Неприємно, що «Зоря» передчасно завершила свої виступи в Лізі Європи. Але це футбол. Спробуємо максимально ефективно використати той час, який у нас є до проведення офіційних матчів у кваліфікації ЧЄ-2016.
— Чому лише останньої миті викликали до збірної Олександра Гладкого?
— Вирішили підстрахуватися, оскільки протягом матчів останнього туру чемпіонату певні гравці отримали мікротравми. Сподіваємося, що всі будуть готові до матчів із Білоруссю (5 вересня) та Словаччиною (8 вересня).
— Що привернуло вашу увагу у грі молодого півоборонця донецького «Шахтаря» Віктора Коваленка? Яка вірогідність його появи у складі у вересневих зустрічах?
— Збираємося познайомитися з ним і безпосередньо подивитися на його можливості. Минулого сезону він разом зі своєю командою дійшов до фіналу юнацької Ліги чемпіонів УЄФА. Коли його тепер випускають на заміну в «Шахтарі», він здатен змінити хід матчу. Він має багато перспектив стати хорошим гравцем, але все залежить виключно від нього самого.
— Що краще для національної команди: щоб Андрій Ярмоленко залишився в київському «Динамо чи пішов з команди?
— Якщо наші виконавці йдуть до сильних європейських клубів, їхній рівень однозначно зростатиме. Кожному футболісту, який бажає вийти на новий рівень, необхідно працювати над собою. Не думаю, що Ярмоленко зменшив би до себе вимоги після переходу до європейської команди. Андрій хоче постійно зростати і ставати кращим. Якщо Ярмоленко гратиме в Європі, це буде плюс для збірної.
— Чи могли подумати, що збірна Словаччини після першого кола буде незаперечним лідером нашої групи?
— Не здивований, бо ще раніше казав, що це дуже сильна і непроста команда. Гравці словацької збірної представляють серйозні європейські клуби. Вони втілили в життя ті перспективи, які мали перед початком відбору. Натомість у нас кожен поєдинок тепер немов останній.
— Щоб вийти на чемпіонат Європи напряму, збірній України необхідно здобувати перемоги в усіх матчах, котрі залишилися. Яка гра забезпечить вашим підопічним реалізувати задумане?
— У кожній зустрічі треба бути на сто відсотків вмотивованими. Футбол — колективна гра, і якщо хтось один не викладається на повну, то команда матиме проблеми. За прикладом не треба далеко йти — останній поєдинок «Шахтаря» в Лізі чемпіонів. Але добре, що все добре закінчилося...

Фото «Голосу України».