«Голос України» повідомляв про відкриття першого гуманітарно-логістичного центру, який розташувався між контрольним пунктом в’їзду й виїзду «Зайцеве» і нульовою лінією розмежування. Кореспондент газети побував на місці й довідався, як проходить торгівля й гарантується безпека громадян.

Можна купити продукти, ліки, скористатися банкоматом та Інтернетом

Гуманітарно-логістичний центр являє собою обгороджений і заасфальтований майданчик розміром майже два гектари з автономним водо- і енергопостачанням. На території розташовані будинок-аптека, стаціонарне броньоване відділення Ощадбанку, фельдшерсько-акушерський пункт, обладнані торговельні ряди. Тут же передбачені прилавки для реалізації продукції місцевих фермерів. Є санітарна зона, підведено інтернет-мережі. Охороняють громадський порядок на території центру працівники МВС, перевірку на в’їзді здійснюють прикордонники, на виїзді — працівники фіскальної служби.
«Україна чекає на тебе!», «Наша сила в нашій єдності!», «Разом ми можемо більше!» — цими й іншими теплими вітаннями зустрічає центр усіх співгромадян, котрі прибувають з «того» боку. Привабливими для кожного виглядають і умови обслуговування, і цінники в торговельних рядах...
«Відкриваючи центр, ми зробили крок назустріч не терористам, а майже двом мільйонам осіб, які живуть за лінією розмежування. Терористів, за різними оцінками, на окупованій території 30—40 тисяч. І хоча частина дончан перебуває під впливом їхньої пропаганди, більшість людей все-таки чекає того часу, коли вони знову житимуть в єдиній країні», — зазначив керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, відкидаючи побоювання, нібито такі центри можуть стати перевалочними базами для переправлення великих партій товару на окуповану територію.

Пропуск не знадобиться — достатньо паспорта

«Громадянинові України досить мати паспорт і пред’явити його на нульовому контрольному пості в Майорську за 10 кілометрів звідси. Людині буде виданий спеціальний контрольний талон, який дійсний тільки в межах торговельного майданчика, потім дуже швидко проведуть перевірку по базах даних служби — і громадянин зможе потрапити на територію логістичного центру», — пояснив заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби полковник Віктор Половников.
На території центру передбачена постійна присутність представників ОБСЄ й медиків Червоного Хреста. Створюючи гуманітарно-логістичний центр, обласна влада розуміла, що прилегле     селище Зайцеве й інші населені пункти перебувають у зоні періодичних обстрілів з боку терористів. З метою створення максимально безпечних умов навколо центру вириті окопи, тут же планується встановити морські контейнери з піском.

Донецька область.

Цифри та факти

Кожен громадянин, котрий в’їжджає в центр, має право придбати тут і вивезти на непідконтрольну територію за день харчових продуктів на 5 тисяч гривень, інших товарів народного споживання, вагою не більш як 50 кілограмів у руки, — на 10 тис. гривень. Торгівля алкогольними напоями й тютюновими виробами тут суворо заборонена.

 

 

Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський (у центрі), артемівський міський голова Олексій Рева (ліворуч) і керівники відомств на території першого гуманітарно-логістичного центру.