Хвиля біженців щодня заливає Західні Балкани. І якщо в багатих країнах ЄС лише говорять про гуманітарну кризу, то населення Греції, Македонії та Сербії вже відчуває її на собі. У понеділок понад дві тисячі нелегальних мігрантів із Сирії й Афганістану влаштували мітинг у грецькому селі Ідомені, яке розташоване поблизу Македонії. Вони бурхливо висловлювали невдоволення тим, що влада Скоп’є прийняла рішення тимчасово закрити кордон із Грецією та не пропускати їх на свою територію.


Македонці всього лише намагалися поставити бар’єр перед навалою нелегалів до Центральної Європи. Але юрбу цими поясненнями стримати не вдавалося. Для наведення порядку грецька поліція була змушена застосовувати світлошумові гранати. Налякані прибульці трохи заспокоїлися, але проблему не було розв’язано. Після консультацій між Афінами й Скоп’є македонські прикордонники почали вибірковий пропуск біженців на свою територію, де їх саджали в потяги та відправляли з південного кордону на північний, звідки тисячі людей з рюкзаками продовжували штурмувати вже кордон із Сербією.


У Македонії підрахували, що через її територію за півтора місяця до країн Західної Європи пройшло понад 50 тисяч нелегалів. Найбільше біженців із Сирії — близько 41 тисячі. З Афганістану й Іраку — приблизно по 2,5 тисячі, з Пакистану — більш як 1,5 тисячі людей. Серед біженців є громадяни Палестини, Сомалі, Бангладеш, Конго, Нігерії, Камеруну, Ерітреї й Ефіопії.


Уряди деяких балканських країн, щоб допомогти сусідам, уже висловили намір прийняти в себе обмежену кількість мігрантів. У Болгарії ця проблема обговорюється на рівні громадськості та демографів. Останні висловлюють думку, що розміщення сирійців у країні, які є представниками найдавнішої цивілізації та культури, допоможе «обновити кров» у країні і сприятиме демографічним процесам. Гостей пропонують розмістити не в центрах для біженців, а у вимираючих та уже напівпорожніх селах, де є будинки, що пустують. Мовляв, якщо їм нікуди подітися, то нехай за допомогою держави ремонтують житло і займаються сільським господарством, виховують дітей.


Але вся справа в тому, що на це погоджуються лише одиниці родин із Сирії. Більшість же хоче до Західної Європи, де, на їх думку, що існує серед них, їх очікує манна небесна і блага цивілізації.


До того ж і самі болгари, слухаючи міркування правозахисників і вчених, побоюються, що під виглядом біженців у країну можуть проникнути ісламісти та поплічники терористів. Недарма представники служб безпеки країни ізолювали вже чотирьох іммігрантів, які прибули до країни через кордон із Туреччиною. Під час ретельної перевірки в їхніх мобільних телефонах були виявлені знімки екзекуцій людей і сцени знущань, зняті на відео.


У селах, та й у Софії, де розміщають біженців із Сирії й Афганістану, зросло число вуличних крадіжок і нападів. Люди також бояться, що разом з екстремізмом, чужинці можуть завезти до країни й екзотичні хвороби, і шкідливі звички, і ісламський екстремізм. Одним словом, проблема біженців непроста, і готових її розв’язань у європейців зараз просто немає.