«Децентралізація докорінним чином міняє політичну систему України. Вона веде нас до європейської моделі самоврядування. І вона є частиною мого мирного плану. У цьому сенсі голосування — нелегкий, але послідовний крок до миру». На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до українців.

За словами глави держави, він свідомо йде на те, щоб поділитися частиною влади на користь місцевих громад і підкріпити це відповідним перерозподілом фінансових ресурсів. «Щоб більше грошей, більше влади на місцях і в громадах кореспондувалися з більшою відповідальністю, більшим впливом громад і громадян», — сказав він.
Водночас П. Порошенко зауважив, що Кремлю не сподобалися зміни до Конституції. «МЗС Росії забракувало українську конституційну реформу», «Бойовики незадоволені, що Київ не узгодив із ними зміни». Такими заголовками цими днями рясніють газети та Інтернет, додав він.
Крім того, глава держави розповів, що було б, якби Верховна Рада не проголосувала за зміни до Конституції. Тоді, за його словами, на порядок зросла б загроза руйнації міжнародної проукраїнської коаліції. Зникло б із порядку денного питання про продовження санкцій, які дуже боляче б’ють по Росії. Цілком реальною стала б перспектива залишитися сам на сам з агресором.
П. Порошенко висловив також жаль із приводу того, що частина депутатів коаліції свою кипучу енергію спрямували на боротьбу не із зовнішнім ворогом, а атакували Президента і Верховного Головнокомандувача власної країни. А також розгорнули кампанію проти наших найближчих союзників — Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Франції, Європейського Союзу.
«Жодним чином не стверджую, що вони агенти Москви. Хтось замість того, щоб зайняти відповідальну позицію, став у позу — красиву, але цинічну та небезпечну для країни. Хтось повівся не як державні діячі, а як егоїстичні політикани, які не бачать далі 25 жовтня, коли відбудуться вибори до місцевих органів влади», — сказав керманич. Водночас події під Верховної Радою він назвав «ударом у спину». І пообіцяв проконтролювати хід розслідування.
А підтримка змін до Конституції частиною позафракційних депутатів, за словами Президента, не означає переформатування коаліції. «Конституційні зміни мають об’єднувати всю Верховну Раду, і це не означає переформатування коаліції. Не йміть віри спекуляціям на цю тему. Чинна коаліція, попри сьогоднішні події в Раді, продовжить працювати, бо саме так треба в інтересах України! Інші варіанти не розглядаються навіть у теорії. Це моя тверда позиція», — зазначив він.
Президент нагадав, що зміни проголосовано лише в першому читанні, і це дає величезне поле для маневру українській дипломатії. «Фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде триста голосів, запевняю вас, дорогі співвітчизники, залежатиме від того, як протягом цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі і наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди», — наголосив він.

ДОСЛІВНО

Президент Петро ПОРОШЕНКО:
«Україна підтвердила свою репутацію надійного партнера, посилила імідж країни, яка виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання і виконує Мінські угоди, на відміну від Росії. І якщо Москва не схаменеться, восени будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року — і секторальні економічні санкції».