Віталій ШЕГДА (Міжгір’я Закарпатської області):
«Ліси Закарпаття рідіють. Останнім часом різко побільшало самовільних рубок у промислових масштабах. Як цю проблему можна розв’язати в найкоротші терміни?»
Народний депутат Віктор БАЛОГА:
— У квітні нинішнього року Верховна Рада ухвалила законопроект щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді. Цей нормативно-правовий акт покликаний дати поштовх для розвитку деревообробної галузі України і вберегти українські ліси від винищення.
Згідно із законопроектом, мораторій запроваджується на десять років, але, на жаль, набере чинності лише з листопада цього року, що має вигляд дембельського акорду для чорних лісорубів. Цей люфт дає змогу їм продовжувати свою незаконну діяльність з подвійною мотивацією. Цього часу цілком достатньо, щоб знищити ще не одне урочище і зробити українські Карпати схожими на поверхню Місяця. Тому я звернувся з відкритим листом до Президента Петра Порошенка з вимогою дати вказівку працівникам відповідних органів заборонити митне оформлення цінних порід деревини, що вивозяться за кордон. Це буде найкращим підтвердженням готовності глави держави боротися з вирубкою українських лісів і тими, хто її покриває.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».