«Щонайменше три правоохоронці загинули, ще понад 130 співробітників МВС та Нацгвардії України отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Постраждали також десятеро цивільних». Це не бойові зведення із фронту, а лише результати акції протесту незгодних із планами влади внести зміни до Конституції України. Як відомо, 31 серпня після голосування у парламенті під стінами Верховної Ради у мирному, здавалося б, Києві пролунав вибух. За даними МВС, могла спрацювати бойова граната.

Найімовірнішого винуватця трагедії, яка уже забрала життя трьох правоохоронців (віком від 20 до 24 років!), затримали того ж дня. «Зловмисника, якого обґрунтовано підозрюють у вчиненні правопорушення, доправили до райуправління столичної міліції. Під час огляду особистих речей у молодика вилучили предмет, схожий на гранату, запал до неї, чеку від іншого боєприпасу. Особу чоловіка встановлено. Це — 21-річний боєць добровольчого батальйону спецпризначення «Січ», — повідомляє прес-служба ГУ МВС у м. Києві. У самому батальйоні від свого бійця не відкараскалися, утім одразу ж уточнили: триває процес його звільнення. Піти із лав захисників Вітчизни захотів за власним бажанням.
Затриманому уже оголошено обвинувачення. Загалом після кривавих подій під Верховною Радою до райуправлінь столичної міліції було доправлено 31 особу. Із них 18 — затримано. Як повідомили у прес-службі прокуратури міста Києва, за фактом подій біля Верховної Ради розпочато кримінальне провадження за чотирма статтями, у тому числі за статтею 348 Кримінального кодексу — вбивство або замах на вбивство співробітника правоохоронного органу під час виконанні ним службових обов’язків.
Нині правоохоронці ретельно вивчають відзняті на місці подій фото- та відеоматеріали і встановлюють особи інших учасників масових заворушень. При цьому знайти обіцяють не тільки виконавців, а й організаторів та замовників заворушень.
Це, щоправда, сухі фрази офіційних повідомлень прес-служб силових відомств. Куди більш емоційними є слова очільника МВС Арсена Авакова: «Я прямо звинувачую Олега Тягнибока та його партію «Свобода» у злочині, що призвів до загибелі людини. Гранату кинув член партії «Свобода» і боєць батальйону «Січ». Тягнибок привів під Верховну Раду не протестувальників, а бандитів, що вбивали та калічили наших солдатів... Серед поранених — майже 20 осіб, це солдати та офіцери, що пройшли АТО...», — написав на власній сторінці у соцмережі Арсен Аваков. До слова, слідчі МВС мають намір допитати Олега Тягнибока у зв’язку з його участю у сутичках під Верховною Радою.
Із запереченням своєї причетності до кровопролиття та звинуваченнями у бік влади представники ВО «Свобода» не забарилися. «Те, що Аваков так оперативно «призначив винних», свідчить про одне — провокацію ним і було сплановано», — йдеться у повідомленні прес-служби на офіційному сайті об’єднання.
Чи планувався цей теракт заздалегідь, чи ж це стало фатальним «експромтом» надто радикалізованого і підігрітого політичними гаслами суспільства, чи є в цьому інтереси Кремля і хто у такому разі став його «рукою» — має встановити слідство.
Ті, хто хоче допомогти бійцям у лікуванні, може переказати допомогу на реквізити:
Одержувач: військова частина 3027 Національної гвардії України.
Спеціальний реєстраційний рахунок: 
№ 31251301207229.
Банк одержувача: УДКСУ у Вишгородському районі Київської області.
МФО: 821018.
Код ЄДРПОУ: 08803649.
Призначення платежу: для надання допомоги постраждалим військовослужбовцям Національної гвардії України під час несення служби біля Верховної Ради України 31 серпня 2015 року.

Вл. інф.

Пряма мова

«Ключова позиція — винними не мають залишитися лише виконавці, ті, хто висмикнув чеку і кинув РГО — ручну гранату оборонну з радіусом 25 метрів — не лише ті, хто приніс автоматичну зброю і натискав на курок, не лише ті, хто витягав бейсбольні бити і бив бійців Нацгвардії, а й їхні організатори, у тому числі політичні, і замовники... Коли нам потрібна міцна єдність проти агресора, завдяки зусиллям псевдопатріотів і провокаторів у центрі столиці гинуть люди. Нам треба зараз продемонструвати чітку, злагоджену і ефективну дію влади», — заявив Петро Порошенко під час термінової наради за участі керівників парламенту, уряду та силових структур щодо кривавих подій біля Верховної Ради.

 

Трагічні події під Верховною Радою.

Фото з сайту glavcom.ua.