До 70-річчя від дня народження Євгена Романовича Бершеди

3 вересня 2015 року виповнюється 70 літ від дня народження Євгена Романовича Бершеди (на знімку) — члена-кореспондента Національної академії наук України, доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, Надзвичайного і Повноважного Посла України.

Є.Р. Бершеда є одним із провідних вітчизняних вчених-економістів. Сполучаючи високі професійні та моральні якості, він завжди націлений на пошук конкретних та нестандартних рішень. Науковець за покликанням та знаний дипломат, організатор науки і публіцист, він працює з енергією людини, яка має тверді переконання. Свою свідому громадянську позицію Євген Романович наполегливо перетворює на конкретні здобутки.

Активний та послідовний прибічник європейської інтеграції України, він з 2003 року предметно працює над реалізацією стратегічного курсу нашої держави на посадах помічника Президента України (1993—1994 рр.), першого помічника секретаря Ради національної безпеки і оборони України (1994—1998 рр.), першого заступника міністра закордонних справ України (1998—2000 рр.), посла України у Швейцарії, Бельгії, Люксембурзі, постійного представника України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві (2000—2010 рр.).

Автор понад 200 книжок та статей у виданнях, що побачили світ у Києві, Москві, Швейцарії, Бельгії, Німеччині. Вільно володіючи французькою мовою, ЄР. Бершеда стажувався в Національному центрі наукових досліджень Франції (CNRS), викладав в університетах Парижа, Ліона та Фрібура.

Дослідження стратегічних проблем зовнішньої політики України дало змогу вченому та дипломату підготувати низку робіт, присвячених євроінтеграції, економічній безпеці, геополітичним зрушенням в Європі та світі і новим можливостям, які вони відкривають перед Україною.

У публікаціях Є.Р. Бершеди висвітлюються причини україно-російського конфлікту та умови в майбутньому добросусідства між двома найбільшими країнами Європи. Головну із них він вбачає у «звільненні Росії від спокуси Україною» — за рахунок безповоротної інтеграції нашої держави до європейського та євроатлантичного безпекового співтовариства.

Працюючи в адміністрації Президента України та МЗС України, Євген Бершеда брав безпосередню участь у підготовці й реалізації Концепції вступу України до Європейського Союзу та НАТО, Світової організації торгівлі, Енергетичної хартії, був відповідальним за дипломатичне супроводження відновлення українського глибоководного судноплавного ходу «Дунай—Чорне море».

Є.Р. Бершеда активно працював на польському напрямі зовнішньої політики України як відповідальний секретар Комітету з українсько-польського співробітництва при Президентах України і Польщі, а також як співголова Українсько-польської конференції з європейської інтеграції.

Протягом року він був головою та співголовою Конференції з роззброєння в Женеві, обирався Віце-президентом Європейської економічної комісії ООН.

 


За ініціативою та безпосередньою участю Бершеди Є. Р. укладено Угоду про запровадження безвізового режиму для власників дипломатичних, службових та спеціальних паспортів між Україною та Швейцарією.


Посол України у Швейцарії Є. Р. Бершеда ініціював перший візит президента НАН України академіка Б. Є. Патона до Європейської організації ядерних досліджень (CERN), влаштував відвідання ним великого адронного колайдера, а також уперше на офіційному рівні заговорив про набуття Україною статусу асоційованого члена CERN. Зрештою, це сталося після ратифікації у вересні 2014 р. Верховною Радою України відповідної угоди між нашою державою та Європейською організацією ядерних досліджень.


Посол Бершеда ініціював та реалізував низку проектів з увічнення пам’яті видатних українців, а також місць, пов’язаних з історією української дипломатії.


Встановлено пам’ятник славетному танцівнику та хореографу Сержу (Сергію) Лифарю в Лозанні. Довірливі відносини посла із супутницею життя С. Лифаря — графинею Ліліан Алефельд дали змогу отримати від неї колекцію творів мистецтва, його сценічних костюмів, нагород, ювелірних прикрас, документів, книг та передати все це до Національного історичного музею України, де створено діючу експозицію, присвячену С. Лифарю.

Не випадково свій дарунок графиня передавала дипломатичним установам України у Берні та у Женеві саме тоді, коли їх очолював Є. Р. Бершеда, — у 2002-му, а згодом — у 2007 р. Він також організував виготовлення, встановлення та відкриття меморіальних дощок на честь перших дипломатичних установ України у Берні та Брюсселі, які діяли у 1918—1923 роках.


Після завершення дипломатичної служби Є. Р. Бершеда був радником Голови Верховної Ради України, а з 2011 р. працює заступником директора Інституту законодавства Верховної Ради України.


Використовуючи попередній досвід, Євген Романович бере активну участь у співробітництві інституту з комітетами Верховної Ради України, розробці проектів законів з комплексних питань розвитку суспільства і держави, перспективному плануванні законотворчої діяльності парламенту, підготовці аналітичних видань, в яких визначаються стратегічні орієнтири законотворчості. Зокрема, авторським колективом за участю Є. Р. Бершеди підготовлено дослідження, присвячені проблемам законодавчого забезпечення пріоритетних сфер суспільних відносин, європейському парламентському праву, європейським стандартам законотворчості, а також інші видання. Брав активну участь у науковому супроводі Інститутом законодавства розробки «Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні».


Очолює спеціалізовану вчену раду Інституту законодавства із захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата та доктора економічних наук. Викладає в Українській школі законотворчості при інституті, а також в Університеті економіки та права «Крок».


Є. Р. Бершеда нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня, іншими державними нагородами, Почесною грамотою Верховної Ради України, відзнаками українських міністерств і відомств, польським орденом «Офіцерський хрест «За заслуги».


Колеги, друзі, учні щиро вітають Євгена Романовича Бершеду з ювілеєм, бажають йому міцного здоров’я, натхнення та енергії для нових творчих звершень.


Директор Інституту законодавства Верховної Ради України, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко.