230-річний Костопіль — одне з найбільших промислових міст Рівненщини, як й інші міста України, має чимало проблем. Вирішити їх самотужки за нинішньої складної фінансової ситуації в країні нереально. І все ж міський голова Костополя Євгеній Денисюк, який любить своє місто і зробив для його розвитку дуже багато, знайшов вихід із ситуації.

— Цей вихід ми побачили у грантах — вітчизняних, зарубіжних, проонівських. Так, у травні підписали контракт вартістю 3 мільйони гривень з ПРООН у рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», — розповідає міський голова Костополя. — За одним з проектів (а їх загалом п’ять) утеплюватимуть фасади будинків, замінюватимуть вікна, плоскі дахи -на шатрові. Євросоюз бере на себе 50 відсотків усіх витрат з реалізації проекту, міська рада — 45, співвласники будинків — лише 5 відсотків.
Допомагають вирішувати проблеми Костополю також партнерські стосунки з містами-побратимами Добре Място, Янов Любельський (Польща) та Квакенбрюк (Німеччина). У цих містах солідні бюджети, які дозволяють розвиватися їхнім територіальним громадам, про що Костополю залишається лише мріяти.
— З нашим німецьким містом-побратимом Квакенбрюк нині в розробці проект щодо благоустрою вулиць Костополя, — продовжує Євгеній Денисюк. — Адже для нас це проблема дуже гостра: потребують благоустрою вулиці у нових мікрорайонах «Заріччя», «Хмизи» та ін., на що потрібно триста мільйонів гривень. Таких коштів ми не маємо, оскільки річний бюджет міста лише 25 мільйонів. Ось і шукаємо іноземні інвестиції, щоб швидше благоустроїти вулиці. Хоча і самі, за власні кошти, щороку будуємо по десять кілометрів доріг у місті, а цього року ще й проклали п’ять кілометрів благоустроєних тротуарів. А за спонсорські кошти костопільчан відкрили фонтан у центрі міста.
Завдяки Програмі закордонної допомоги МЗС Республіки Польща було впроваджено енергозберігаючі технології у вуличному освітленні Костополя, відтак міський бюджет економить щороку на електроенергії до 50 тисяч гривень. Ще один проект — «Сонечко дітям» вдалося впровадити завдяки цій Програмі: цього року у всіх чотирьох костопільських дитсадках встановлено систему сонячних колекторів для підігріву води, що дало міському бюджету 25 тисяч гривень економії.
Інший партнер Костополя — польське Добре Място подарувало костопільським комунальникам майже тисячу контейнерів для роздільного збирання сміття. За підрахунками фахівців, запровадження роздільного збирання сміття дасть змогу щорічно економити близько 150 тисяч гривень, які можна використати на благоустрій. Ще мільйон гривень заощадив міський бюджет від того, що Костополю виділили 12 гектарів земель запасу під міське сміттєзвалище (раніше сміття вивозили на приватне, що ставало у кругленьку копієчку). За зекономлені кошти місто придбало потужного сміттєвоза, який вантажить контейнери.
До речі, щодо комунальної сфери, то її міському голові Костополя Євгенію Денисюку за роки своєї каденції вдалося підняти з колін. Комунальники навели порядок на своїх підприємствах, дають лад і в місті. Від водіїв-далекобійників з Білорусі, які часто приїздять у Костопіль на одне з підприємств за продукцією, почули, що у містечку прибирають так само ретельно, як в їхній країні, тому тут дуже затишно. Це й не дивно: роботу комунальних служб організували так, що працювати тут багато охочих, бо гідна зарплата, тому кожен тримається свого робочого місця.
Як у міського голови зі стажем, цікавлюсь його думкою щодо реформування ЖКП.
— У нових будинках можна обійтися і без «жеків», там впораються товариства співвласників багатоквартирних будинків. А ось у старих будинках, де живуть пенсіонери з мізерними пенсіями, де зношені комунікації, без «жеків» не обійтися, можливо, потрібно створити приватні. Ми якраз над цим розмірковуємо, — зазначив Євгеній Денисюк.
До плюсів міського голови Костополя треба віднести завершення житлових довгобудів у місті. Було чимало незавершених багатоповерхівок по вулицях Коперніка, Гвардійській, Крип’якевича, Степанській. Влада знайшла інвесторів, які їх добудували, відтак до послуг костопільчан чотириста квартир. До речі, в цьому році 33 квартири у такому будинку по вулиці Степанській виділили для учасників АТО і військовослужбовців.
— У всіх починаннях відчуваю підтримку костопільчан, які хочуть бачити своє місто по-європейськи комфортним, — каже Євгеній Денисюк.

Рівне.

Із досьє:

Денисюк Євгеній Олексійович — освіта вища, закінчив юридичний факультет Національного університету імені    Т. Г. Шевченка, міський голова Костополя четверте скликання, за вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування нагороджений орденом «За заслуги»    III ступеня.