Після двотижневого відпочинку в Берліні 40 дітей переселенців і волонтерів повернулися на Дніпропетровщину. Поїздку організували громадська організація «Допомога Дніпра», облдержадміністрація, Консульство Німеччини й благодійники з Partners Osteuropa.

 

Головним враженням дітей стало відвідування циркового табору Cabuwazі, де їх навчили жонглювати, їздити на одноколісному велосипеді й навіть дресирувати тварин. Завершився відпочинок виступом на справжній арені.


— Це була моя перша поїздка за кордон. Тільки повернувся, а вже мрію потрапити туди знову. Там так цікаво, — розповів Богдан, родина якого переїхала в Дніпропетровськ з Донецька майже рік тому. — Нас учили акробатики, зокрема, стрибати із трампліна, ми ходили в зоопарк, спілкувалися з місцевими дітьми, грали разом. Люди там добрі й відкриті.


Тим часом лише третина переселенців бажає повернутися із Дніпропетровщини у свої будинки. І хоча офіційно в регіоні зареєстровано близько 80 тисяч таких громадян — їх реальне число, на думку волонтерів, значно вище.


— Ми виїжджали в прифронтові зони Дніпропетровщини, спілкувалися з переселенцями, які там живуть. Майже 70% більше не хочуть повертатися в рідні області, — заявила координатор центру «Допомога Дніпра» Ірина Булишева. — Люди просять допомогти вже з побутовими питаннями: провести воду, придбати сільськогосподарську техніку та інше.

Дніпропетровська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

Побудували селище-притулок

 


Неподалік Києва відкрито селище для єврейських родин переселенців із зони АТО. Автор ідеї — головний рабин України Моше Реувен Асман. Він за короткий час зібрав 6 мільйонів доларів від українських і зарубіжних меценатів. Назвали селище Анатовка. У ньому готові прийняти кілька сотень єврейських переселенців (на знімку).


Фото Володимира ФАЛІНА/УНІАН.