Про діяльність та досягнення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України розповідає директор виконавчої дирекції фонду Валерій Акопян (на знімку):

«22 серпня цього року Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відзначив 15-ту річницю з дня свого утворення. За цей період фонд довів, що ідея створення системи соціального страхування в Україні на передовому європейському досвіді була правильною і вкрай актуальною.
На сьогодні Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України є найбільш ефективною та фінансово спроможною організацією в державі, що успішно надає загалом майже 30 видів послуг та допомог, у тому числі соціальних, медичних, реабілітаційних, лікувальних, оздоровчих, профілактичних тощо. Під його страховим захистом перебуває понад 13 мільйонів громадян, що працюють.
За період 2001—2015 років кількість страхувальників, зареєстрованих у фонді, збільшилася майже втричі і на сьогодні становить понад півтора мільйона осіб.
Реалізація виконавчою дирекцією фонду та її робочими органами необхідних заходів щодо забезпечення своєчасного і повного надходження страхових коштів сприяла виконанню планових показників дохідної частини бюджету фонду. Надходження страхових внесків роботодавців до фонду щорічно збільшувалися.
Так, надходження страхових внесків роботодавців за 2014 рік становили 6,4 млрд. грн., що у 10,8 разу більше порівняно з 2001-м.
Загалом за період з 2001 року до фонду надійшло 50,5 млрд. грн. внесків роботодавців.
Слід зазначити, що у структурі видатків бюджету понад 90 відсотків становлять витрати на соціальне забезпечення потерпілих на виробництві та членів їх родин, зокрема, на відшкодування шкоди, медичну та соціальну реабілітацію працівників.
З часу утворення фонду на відшкодування шкоди нашим потерпілим було виплачено понад 41 млрд. гривень.
Кількість потерпілих, яким фонд проводив страхові виплати, в 2001 році становила майже 274 тис. осіб. До 2006-го ця кількість зросла до 319 тис. осіб та залишалася майже сталою протягом трьох років. Починаючи з 2009 року, кількість осіб, яким фонд проводив щомісячні страхові виплати, щорічно зменшувалася в середньому майже на один відсоток. І на сьогодні становить 262,7 тис. осіб.
Середній розмір щомісячної страхової виплати на одного потерпілого цього року становив 1696 грн., що майже у 18 разів більше порівняно з 2001-м.
Істотне зростання середнього розміру щомісячних страхових виплат потерпілим відбувалося, зокрема, завдяки перерахунку цих виплат на коефіцієнт зростання середньомісячної заробітної плати, який проводився щорічно.
Так, внаслідок перерахунків та осучаснення, здійснених у три етапи протягом 2012-го, та перерахунку 2013 року розмір щомісячних страхових виплат потерпілим збільшився в середньому майже на 600 грн., а потерпілим шахтарям — майже на 800 гривень.
Також фондом проведено індексацію грошових доходів потерпілих. На зазначені цілі виплачено майже 500 млн. гривень.
З початку своєї діяльності фонд значно збільшив кількість наданих медико-соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.
Протягом 2001—2014 років було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією потерпілих на загальну суму 413,4 млн. гривень.
Витрати на забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення становили 329,2 млн. грн., санаторно-курортним лікуванням — 763,8 млн. грн., протезно-ортопедичними виробами — 165,6 млн. грн., спеціальними засобами пересування (візками) — 188,6 млн. гривень.
За час існування фонду для потерпілих було придбано 5 646 автомобілів.
Фінансування витрат на медико-соціальну реабілітацію потерпілих з початку діяльності фонду зросло майже у 9 разів, а порівняно з 2013 роком — у майже 16 разів.
Загалом за час діяльності фонду на медико-соціальні послуги було використано майже 2,5 млрд. гривень.
Завдяки інвестиціям фонду в профілактику виробничого травматизму спостерігається стійка тенденція до зниження випадків травматизму під час виконання трудових обов’язків. За цей період кількість нещасних випадків на виробництві зменшилася у понад 4 рази, в тому числі зі смертельним наслідком — у понад 2 рази.
У рамках реалізації державної соціальної політики, спрямованої на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, забезпечення їх самореалізації, духовного зростання, виконавчою дирекцією фонду з 2013 року започатковано проведення щорічних всеукраїнських спартакіад серед інвалідів праці «Сила духу».
Попри свою нетривалу історію спартакіада вже стала помітною подією на теренах держави. З кожним роком її ідеї набувають дедалі ширшої підтримки та популярності, зростає коло долучених до цієї справи.
Свідченням непересічної уваги українського суспільства до спартакіади стали вітання, адресовані Президентом України, Головою Верховної Ради України, Прем’єр-міністром України. Тож, як зазначав, зокрема, глава держави, «є всі підстави упевнено заявити про запровадження у державі ще однієї гарної традиції».
Завдяки професійному колективу, який сформувався за ці роки, його самовіддачі за цей період зроблено багато добрих справ для людей і напрацьовано чимало нових ідей задля покращення соціального захисту наших громадян. Впевнений, що все найкраще у нас ще попереду».