Учора столиця прокинулась, оповита смородом та димом. Запах горілого та смог накрили усі райони міста. Через значне задимлення місцева влада спочатку не рекомендувала вести дітей до шкіл та дитсадків, пізніше — взагалі зупинила виховний процес до понеділка. Медики радили киянам якомога менше часу перебувати просто неба, віддаючи перевагу кондиційованим приміщенням. Щоправда, до того, що «вдихати краще через раз», городяни дійшли емпіричним шляхом: задимлений ранок для багатьох закінчився скаргами на ускладнене дихання та пекучі відчуття у горлі.

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін поінформував народних депутатів про протидію пожежам на Київщині та по всій Україні.


За його словами, на території держави тривалий період утримується аномально спекотна погода, у зв’язку з чим значно зросла кількість пожеж на лісових масивах та торфовищах, сільгоспугіддях і на відкритих ділянках місцевості. За літні місяці середня температура повітря перевищила норму до 3 градусів за Цельсієм, а кількість опадів становила від 15 до 40 відсотків від необхідної норми. Абсолютний максимум температури цього літа становив 39,37 градуса за Цельсієм.


За оперативними даними, у нинішньому році кількість пожеж у природних екосистемах збільшилася в 1,4 разу, у лісових масивах — кількість пожеж зросла в 1,8 разу, на торфовищах — майже в чотири рази.


На сьогодні на території України зафіксовано 32 тліючі осередки на загальній площі 112 гектарів. У Київській області — 16 осередків, в Івано-Франківській — 5, у Рівненській — 4, у Волинській і Полтавській — 2, у Чернігівській та Житомирській — по одному. Всього до гасіння пожеж залучено 358 чоловік особового складу і 130 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС 230 чоловік особового складу і 85 одиниць техніки.


Однією з причин виникнення пожеж на торфовищах промовець назвав значне зниження рівня підземних грунтових вод, а в окремих частинах — повністю висихання підземних колодязів. Рівень залягання води порівняно з минулорічними показниками понизився від 50 сантиметрів до 2 метрів.


Щодо задимлення у Києві, яке спостерігалося вчора зранку, Чечоткін заявив, що це, найімовірніше, був наслідок пожежі, яка виникла у середу в Деснянському районі поблизу населеного пункту Зазим’я і яку було локалізовано у середу о 19.40. За його словами, до наслідків пожежі додалися й природні явища — підвищення вологості, зменшення температури повітря, що призвело до утворення так званої «метеорологічної димки», природного явища, що збільшило візуалізацію задимлення в Києві.


Наразі, запевнив посадовець, триває повна ліквідація пожежі під Києвом. До ліквідації пожежі залучено 150 чоловік і 17 одиниць техніки.


Окрім того, повідомив Чечоткін, на вчорашній ранок ліквідовано лісову пожежу на площі понад 90 га у Хмельницькій області — пожежу зупинено за 19 кілометрів від Хмельницької АЕС. Триває також гасіння лісової пожежі між селами у Бородянському районі на Київщині, яку вчора о 10-й годині було локалізовано. До гасіння пожежі залучали авіацію, що дало змогу у найкоротший термін локалізувати пожежу і не допустити її поширення на інші території. Під час цієї пожежі загорілися п’ять житлових будинків у Бородянському районі, однак пожежу вже ліквідовано, жертв і постраждалих немає.


Основними причинами пожеж доповідач назвав підпали чи необережне поводження з вогнем, неналежне утримання власниками своїх земельних ділянок. За його словами, принципово змінити ситуацію з пожежами на природних ресурсах можна лише за підвищення відповідальності власників земельних ділянок за протипожежну безпеку.


«Ситуація перебуває під контролем, — запевнив Микола Чечоткін. —Ми постійно проводимо повітряну розвідку і моніторинг пожежної обстановки».


Заступник міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська поінформувала з парламентської трибуни про екологічні наслідки пожеж на Київщині, запевнивши, що радіаційний фон у Києві перебуває у межах норми.
За її словами, радіаційний фон у столиці України Києві та Київській області становить 10—11 мікрорентген за годину, при чому безпечний радіаційний фон становить до 30 мікрорентген на годину. Радіаційний фон у зоні відчуження на сьогодні перебуває у межах 24 мікрорентген за годину.


Станом на 8-му годину ранку вчора, за даними київської Держсанепідемслужби, концентрація у повітрі шкідливих речовин — а саме ангідриду сірчистого — перевищила максимально разову допустиму норму в декілька разів, але є різні точки замірів.


Водночас, за даними Мінохорониздоров’я, таке перевищення вмісту шкідливих речовин не становить шкоди для здоров’я. На запитання Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана — що ж робити людям у такій ситуації? — посадовець відповіла, що МОЗ рекомендує не виходити на вулицю і не відчиняти вікна.


Вл. інф.