Жодного випадку поліомієліту на Закарпатті не зафіксовано. У цьому запевняє начальник головного управління Держсанепідслужби в Закарпатській області, кандидат меднаук Володимир Маркович (на знімку праворуч). Своєю заявою він спростував інформацію, озвучену напередодні міністром охорони здоров’я України Олександром Квіташвілі.

— Ідеться про гострий в’ялий параліч, який виявили у двох ромських дітей. Це підтвердили й столичні лабораторії та лабораторія ВООЗ у США. Діти мали контакт із циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом, що призвело до недуги. В області немає циркуляції дикого збудника поліовіруса, який є причиною поліомієліту, — наголосив головний санітарний лікар області.

Зі свого боку, головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Михайло Поляк (на знімку ліворуч) визнав, що вакцин в області бракує: «За сім місяців на Закарпаття поставлено імунобіологічних препаратів лише 14,9 відсотка до потреби. А препаратами проти поліомієліту область забезпечена на 16—30%. Тож щеплення проведено на 18 відсотків від річного плану».
При цьому медики сподіваються, що критична ситуація з вакцинацією нарешті буде вирішена.

Закарпатська область.

ДО РЕЧІ

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі заявив про два випадки захворювання поліомієлітом саме на Закарпатті, водночас місцеві медики наполягають, що це гострий в’ялий параліч. Хай там як, але і в області, і в столиці наголошують, що ситуація з вакцинацією проти страшної недуги дуже погана. Спричинено це і браком вакцини, і тим, що нагальної потреби у щепленні вже багато років через відсутність випадків захворюваності не було. При цьому міністр охорони здоров’я сказав, що у травні надійшла благодійна вакцина французького виробництва від Канади, але вона проходила формальні процедури і лише за кілька тижнів поїде в регіони. Вакцинацію проти поліомієліту проводить Всесвітня організація охорони здоров’я. Ще у 2012 році вважалося, що всі країни світу (за винятком Афганістану, Нігерії і Пакистану) є захищеними від епідемії.

Фото надане прес-службою ОДА.