Комітет Верховної Ради з питань бюджету постійно співпрацює з урядом стосовно розробки Державного бюджету на наступний рік. Про це в коментарі «Голосу України» розповів його голова Андрій Павелко.


«Ми з урядом ведемо дискусію стосовно дотримання процедур, необхідних для прийняття головного фінансового документа країни, а також непорушення Регламенту Верховної Ради. Щоб не трапилося так, як торік, коли комітету і Верховній Раді довелося ухвалювати його в останній момент — і більшість питань узгоджувалися в скорочені терміни. А сьогодні Кабінет Міністрів має всі можливості не затримувати подачу Держбюджету в парламент. Уряд пообіцяв, що документ буде поданий вчасно», — сказав голова комітету.


За словами Андрія Павелка, Кабмін протягом тижня-двох також подасть до Верховної Ради зміни до Держбюджету цього року. Нагадаємо, в парламентському Комітеті з питань бюджету доопрацьовується проект постанови про основні напрями бюджетної політики на 2016 рік (№2623-д). Ініціатором документа є глава комітету Андрій Павелко.


Відповідно до проекту постанови, враховано такі основні прогнозні макропоказники економічного і соціального розвитку України на наступний рік:


— зростання ВВП на рівні двох відсотків;


— індекс споживчих цін на рівні дев’яти відсотків;


— індекс цін виробників на рівні дванадцяти відсотків;


— рівень безробіття населення віком 15—70 років, визначений за методологією Міжнародної організації праці, — майже десять відсотків;


— курс — 22,5 грн. за долар США.


Зазначені макропоказники можуть бути уточнені на основі зміни соціально-економічної ситуації у 2015 році, а також припущень прогнозу з урахуванням внутрішніх та зовнішніх ризиків. Крім того, у разі прийняття Кабміном рішення про схвалення цих макропоказників, вони враховуватимуться під час підготовки проекту Державного бюджету на 2016 рік.