Рада національної безпеки і оборони України схвалила і запропонувала для затвердження Президенту проект нової редакції Воєнної доктрини України. Документ визначає РФ воєнним противником та прописує умови визволення тимчасово окупованих територій України.

«Воєнна доктрина країни є концептуальним документом, що аналізує сутність і характер сучасних воєнних конфліктів, визначає принципи і шляхи запобігання їх виникненню, підготовку держави до загрози воєнного конфлікту, застосування воєнної сили для захисту державного суверенітету й територіальної цілісності», — йдеться у повідомленні РНБО.
Документ також підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію; визначає ознаки виникнення збройного конфлікту всередині України, в тому числі інспірованого іноземними державами; враховує збільшення ролі інформаційно-психологічних операцій; наголошує на потребі вдосконалення системи мобілізаційної підготовки та суттєвого збільшення професійної складової у ЗСУ.
Коментуючи затвердження доктрини, Президент України Петро Порошенко заявив: «Усі актуальні загрози та воєнні виклики, на жаль, пов’язані з Росією. І всі вони мають тривалий характер. Свідоме чи підсвідоме несприйняття незалежності України настільки глибоко укорінене в менталітеті російської політичної еліти, що воно нікуди не подінеться в історичній перспективі».
Новий документ також ставить завдання з передислокації військових частин і з’єднань і створення належної військової інфраструктури у східних та південних областях.