Антоніна ШЕВЧЕНКО (Новоград-Волинський Житомирської області):
«1. Чи готові школи до нового навчального року? 2. Чи потрібно повертатися до 12-річного навчання?»
Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія ГРИНЕВИЧ:
— 1. У всіх школах є відповідні умови навчання, але існує проблема з підручниками. Наприклад, набір книжок для сьомого класу коштує майже 800 гривень. Звичайно, враховуючи нинішню ситуацію, це дуже велике навантаження для родин. Тому весь фонд економії заробітної плати Верховної Ради і гроші від скорочення депутатських пільг буде спрямовано на забезпечення підручниками на-вчальних закладів. У такий спосіб із державного бюджету на цю потребу піде 50 відсотків коштів, а другу половину мають додати місцеві бюджети.
2. Потреба є в нових цілях освіти. Країна почала новий етап життя і йде дорогою інтеграції до Євросоюзу. Якщо в ЄС ми не збираємося відігравати роль другосортної країни, то це означає, що наші діти повинні мати такі компетентності, які сьогодні є у випускників шкіл Західної Європи. Тобто володіти двома мовами, принаймні однією європейською, інформаційними технологіями, мати розвинуте критичне мислення, бути громадянами, які здатні висловлювати свою позицію і впливати на життя країни. Це потребує іншого змісту і більшої тривалості навчання.
Збільшувати навантаження в діючих програмах далі вже не можна. На території Європи 11-річна система є тільки в Білорусі, Росії та Україні. У нас застарілий зміст освіти, який ґрунтується на репродуктивному методі передачі знань.

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання до народних депутатів, очільників парламентських комітетів, міністрів та керівників інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».