У Німеччині кількість біженців із країн, охоплених громадянськими війнами (передусім, Сирії, Іраку, Еритреї та Нігерії), у серпні сягнула рекордної цифри — 800 тисяч осіб!

 

 

Міграційні служби намагаються дати тому лад, але зробити це стає дедалі складніше: бракує помешкань, коштів, можливостей для надання необхідної допомоги. Крім того, якщо досі суспільство здебільшого толерантно ставилося до біженців, то нині думки розійшлися. Одна частина німців вважає, що їх слід прийняти та обігріти, друга — невдоволена і вимагає від уряду спровадити певну кількість прибулих якщо не назад додому, то в інші країни ЄС.


Тим часом прийняття біженців у Німеччині — не лише вияв милосердя з боку суспільства, а й юридичне та моральне зобов’язання, закріплені у Конституції. Одна зі статей основного закону, ухваленого після Другої світової війни, забезпечує переслідуваним за політичними мотивами людям право на притулок.


Серед таких — і біженці з України. І хоч їх порівняно з іншими гнаними небагато, але кількість постійно зростає. За офіційними даними уряду ФРН, торік у лютому притулку в Німеччині просив 31 українець. Нині їх — кілька тисяч. Проте кількість наших співвітчизників, які отримали офіційний статус біженця у ФРН, а з ним і посвідку на проживання — мізерна. Утім, так само мало і формальних відмов. Певну кількість українців уже депортували. Інші залишаються у підвішеному стані: їхні справи не розглядаються. Офіційне пояснення МВС: співробітники зайняті розв’язанням проблем основного потоку прибульців, справи котрих беруться до уваги щонайперше. Не дуже прояснило ситуацію відомство у справах міграції і біженців. Там неофіційно пояснили, що чекають з’ясування ситуації в Україні, оскільки невідомо, як далі розвиватиметься конфлікт. Якщо в країні все залишиться, як нині, то українці мають бути депортовані додому. Але оскільки ситуація незрозуміла для представників міграційної служби, то біженці з України мають чекати. Як довго — невідомо. Принаймні відповідей на свої заяви претенденти на притулок не одержали. Уже добре бодай те, що їх забезпечують житлом — спочатку в гуртожитку з харчуванням, а також грошовою допомогою на кишенькові витрати: дорослим від 129—143 євро на місяць, дітям — 84—92 євро. Пізніше їм надають соціальну квартиру, оплачувану соціальним відомством. Також збільшуються й виплати: відповідно 194—216 євро дорослим і 133—198 дітям. Після трьох місяців з часу подання заяви всі біженці в Німеччині отримують право на роботу. Але для цього потрібно вивчити німецьку та знайти робоче місце. Як швидко — залежить від самого претендента...


Тим часом, попри готовність німців допомагати, у суспільстві зростає неприязнь до прибульців, оскільки їхнє перебування у країні вимагає чималих коштів. Попереду — осінні та зимові холоди, а чимало мігрантів живуть у наметах. Експерти заговорили про надзвичайну ситуацію та перезавантаженість цією проблемою держави. Тому політики, зокрема глава МВС ФРН Лотар де Мезьєр, порушують питання про негайне ухвалення пакета законів щодо надання допомоги біженцям і навіть внесення поправок до Конституції. Це дасть змогу переглянути потоки фінансування між федеральним центром і землями.


Берлін.

 

А ТИМ ЧАСОМ

 

...поблизу відомого французького портового міста Кале також зібралися тисячі мігрантів, які вже створили наметове містечко. Мета більшості — потрапити через протоку Ла-Манш до Великобританії. Проте багато кого з прибульців цікавить й Франція. Ось цей біженець з Судану намагається опанувати місцеву географію — вивчає назви провінцій країни.