Сертифікована ВООЗ лабораторія підтвердила, що захворювання двох дітей на Закарпатті було викликане вірусом, похідним від вакцинного штаму. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я. Підтверджено також циркуляцію вірусу, що відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил прирівнюється до спалаху поліомієліту.


Цю ситуацію та рекомендації ВООЗ щодо припинення циркуляції вірусу обговорено 3 вересня на засіданні Координаційної робочої групи з питань підтримки статусу країни, вільної від поліомієліту, при Міністерстві охорони здоров’я України за участі представників ВООЗ та ЮНІСЕФ. Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні. У зв’язку з цим координаційна група наполягає на посиленні епіднагляду по всій території України, взятті додаткових проб у всіх, хто контактував із дітьми на Закарпатті. Було ухвалено рішення про створення Оперативного штабу з реагування та протидії поширенню захворювання, куди запрошені представники міжнародних організацій ВООЗ та ЮНІСЕФ.


Випадки циркуляції вірусу поліомієліту, похідного від вакцинного штаму, є рідкісними, проте очікувані у країнах із великою кількістю невакцинованих груп населення. З огляду на це варто зазначити, що рівень охоплення дітей вакцинацією проти поліо в Україні є вкрай низьким — за 2014-й лише 49%, за перше півріччя нинішнього — 14,1%.


За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця, вакцина для проведення імунізації дітей в Україні вже є. Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено 3,7 млн. доз живої оральної вакцини проти поліомієліту, зареєстрованої в Україні (ОПВ виробництва Санофі Пастер, Франція). Перша партія (ОПВ — 1,5 млн. доз) вже надійшла в нашу країну, друга має бути найближчим часом.
Представник Бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан зазначила: «Наша команда експертів уже працює в Україні, і ми готові надалі співпрацювати з Міністерством охорони здоров’я на національному та регіональному рівнях заради того, щоб зупинити поширення вірусу та запобігти новим випадкам паралічу в дітей. Зараз Україна готова до вакцинації всіх дітей на території країни згідно з планом. Ми надаємо необхідні консультації: від міністра та адміністрації до лабораторій та лікарів, які працюють на місцях, щоб правильно й ефективно виконувати роботу з локалізації цієї проблеми».


Вл. інф.