У Полтавському краєзнавчому музеї презентували нову книгу історика Віктора Ревегука «Полтавці — поборники державної незалежності України».


Вона складається з коротких біографічних розповідей-представлень майже двох сотень земляків, які в різні часи виборювали нашу волю. Тут фактично вперше у тісну сув’язь поєднано всі покоління згаданих звитяжців, які діяли у нинішньому та минулому століттях. Від «батька» вітчизняного націоналізму, автора маніфесту «Самостійна Україна» Миколи Міхновського до полеглих героїв — учасників АТО.


«Нагадаю, що серед міністрів (генеральних секретарів) першого складу уряду УНР, яких було менше десяти, троє народилися на Полтавщині, — зазначив автор книги. — Це Симон Петлюра, Іван Стешенко та Борис Мартос. Загалом борців за волю України у нас налічувалося тисячі. На жаль, більшість із них залишилися невідомими. Та навіть про тих, кого тепер знаємо, в архівах збереглося дуже мало конкретики. Тому інформацію про них доводиться визбирувати буквально по зернині.


За таких обставин кандидат історичних наук, викладач педагогічного вишу Віктор Ревегук ще у 80-ті роки минулого століття, облишивши роботу над докторською дисертацією, почав досліджувати замовчувані факти, повертати з небуття імена заборонених земляків. І став тоді фактично першим у Полтаві науковцем, який знайомив студентів із правдивою історією України й рідного краю.
Тож зовсім не дивно, що його вихованці опинилися на передовій спочатку обох українських Майданів, а потім і збройної боротьби з терористами та російськими загарбниками на Донбасі. Саме вони, теперішні активісти обласної організації партії «Свобода», долучилися й до видання вже другої книги свого наставника. Зокрема, історик за фахом і сотник Майдану, боєць добровольчого батальйону «Азов» Анатолій Ханко координував збір коштів, завдяки яким вона з’явилася на світ.


Перші екземпляри книги вручили кільком найближчим родичам полеглих героїв — учасників АТО, подвиги яких увічнено в цьому виданні. Водночас нову книгу передають до бібліотек, шкіл та інших навчальних закладів краю.


Полтава.

 


На знімку: Віктор Ревегук під час презентації своєї нової книги.


Фото автора.