Учора під головуванням керівника Верховної Ради України Володимира Гройсмана відбулося засідання Конституційної комісії з напрацювання змін до Основного Закону в частині судової реформи.

На початку зібрання глава парламенту, голова Конституційної комісії Володимир Гройсман наголосив на своєчасності та невідворотності реформ, які нині проводяться в державі, в тому числі й конституційних змін та вже попередньо схвалених парламентом змін до Конституції в частині децентралізації влади. В. Гройсман заперечив твердження, які нині лунають у суспільстві, — мовляв, не можна проводити жодних змін у державі, поки триває військовий конфлікт на сході України. «Але це ворог хоче, щоб ми не проводили змін, а люди хочуть змін і конкретних чітких рішень», — сказав глава парламенту, підкресливши, що без реформи судової системи притягнути до відповідальності злочинців, хабарників, корупціонерів неможливо. Тож потрібно створити таку судову систему, зауважив В. Гройсман, щоб люди могли обстояти справедливість у суді.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що Президент України наполягає на кардинальних змінах судової системи, які повернуть довіру суспільства до судів і суддів, зазначивши, що завдання Конституційної комісії — напрацювати пропозиції, які ляжуть в основу майбутнього проекту закону про внесення змін до Конституції, який Президент внесе до парламенту.


Голова робочої групи з питань правосуддя Конституційної комісії Олексій Філатов, заступник глави адміністрації Президента, поінформував, що робоча група працювала чотири місяці і напрацювала текст з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії. Було також проведено громадське обговорення проекту в регіонах.


«Зміни до Конституції не є панацеєю чи єдиним кроком, після якого судова система відповідатиме всім очікуванням українського суспільства, але це вагомий фундаментальний крок, який необхідно зробити», — зауважив О. Філатов.


Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд зауважила, що зміни до Конституції необхідні не лише заради змін, а насамперед для усунення політичного впливу на суддів, спрощення судової системи і доступу громадян до суду, очищення суддівського корпусу. Промовець висловила застереження, що, з одного боку, скасовано вплив Верховної Ради на суддівську владу через призначення суддів, але натомість зберігається вплив Президента. На її думку, призначення суддів має повністю здійснювати Вища рада правосуддя.


Конституційна комісія схвалила напрацьований проект змін до Конституції України в частині судової реформи, вирішивши провести додаткове подальше громадське обговорення конституційних змін та направити проект до Венеціанської комісії для остаточного висновку.


Президент України Петро Порошенко привітав рішення, ухвалене Конституційною комі-сією, подякував їй за плідну роботу, наголосивши, що цей проект кардинально відрізняється від попереднього документа — проекту змін щодо децентралізації.


Водночас Президент заявив, що запропонує винести проект конституційних змін на детальне і ретельне громадське обговоренняя.


«Український народ очікує після цих змін до Конституції рішучого оновлення судової гілки влади», — наголосив Петро Порошенко.


Глава держави також повідомив, що з 5 вересня за ініціативи Президента стартує кампанія із залучення 700 нових працівників органів прокуратури.

 

Ключові положення проекту конституційних змін у частині судової реформи, напрацьованого робочою групою, такі:

 

— деполітизація та забезпечення незалежності судової влади — призначення суддів безстроково без п’ятирічного випробувального терміну, тільки на підставі подання Вищої ради правосуддя, врегулювання порядку звільнення суддів;


— підвищення професійних вимог до суддівського корпусу — виключно конкурсна процедура призначення на посаду, уточнення процедури звільнення суддів та притягнення їх до відповідальності;


— обмеження суддівського імунітету до функціонального — суддя не несе відповідальності за свої висловлювання та рішення, однак несе загальну кримінальну відповідальність;


— приведення до європейських стандартів функцій прокуратури та інституту адвокатури;


— удосконалення діяльності Конституційного Суду — з його повноважень вилучаються функції тлумачення законів та запроваджується можливість звернення з конституційною скаргою будь-якого громадянина України;


— запровадження спеціальних механізмів для оновлення суддівського корпусу та оцінювання діяльності суддів.

 

 

Президент України Петро Порошенко взяв участь у засіданні Конституційної комісії під керівництвом Голови Верховної Ради України, Голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана.