Народний депутат Наталя Веселова (на знімку) родом із Донецька, брала участь у створенні добровольчого батальйону «Донбас», тому вона частий гість у військових підрозділах, які дислокуються в зоні проведення АТО. Цього разу Наталя побувала в бійців батальйону «Луганськ-1», у центрі підготовки військовослужбовців і працівників міліції, на навчаннях підрозділу особливого призначення УМВС України в Луганській області.

— Спілкування з військовими в такий нелегкий час — велика підтримка для них, — вважає народний депутат. — Це важливо і для мене. У парламенті я захищаю інтереси вимушених переселенців, тому мені необхідно знати, що сьогодні відбувається в Донбасі, чим, як можна допомогти людям, військовослужбовцям і які актуальні питання слід обговорити у Верховній Раді. Зокрема, сьогодні на порядку денному стоїть таке важливе питання, як надання українського громадянства іноземним громадянам. Як відомо, з російським агресором нам допомагають боротися десятки представників інших держав. Учора, наприклад, я брала участь у церемонії нагородження добровольців з Білорусі. Двом із них медалі було вручено посмертно. Уже півтора року іноземні військові допомагають нам захищати незалежність України й гинуть за нашу країну. Нині я підтримую грузинських інструкторів, задіяних у підготовці військових і працівників міліції в центрі «Патріот», створеному в Сєверодонецьку. Вирішення питання про їхнє українське громадянство затримується. Обговорення процедури отримання громадянства іноземних добровольців у парламенті вже відбулося, проект цього законодавства пройшов етап першого читання. Думаю, що народні депутати підтримають таких людей і закон буде прийнято.
Крім того, із групою експертів Наталя Веселова працює над законопроектом про компенсацію постраждалим жителям Донбасу за втрачені житло і майно. За Цивільним кодексом держава повинна відшкодувати населенню збитки, завдані воєнними діями, але відповідного закону в країні немає. За словами парламентарія, законопроектом обумовлено чотири варіанти компенсації. Насамперед розглядається матеріальна допомога з боку держави. Другий варіант стосується благодійності, коли на допомогу приходять приватний бізнес і небайдужі люди. Крім того, є варіант отримання коштів за позовом на країну-агресора в Європейський суд. Відсуджені в РФ гроші підуть на відновлення зруйнованого господарства Донбасу.
— У парламенті я представляю інтереси тих, хто живе в умовах воєнних дій. Тому проблеми Донбасу для мене надзвичайно актуальні, — сказала Наталя Веселова.

Луганська область

Фото автора.