Незважаючи на системні порушення в організації харчування дніпропетровських школярів, обслуговуючим підприємствам вдається зберігати своє монопольне право на послуги десятками років. А закупівля продуктів здійснюється за завищеними цінами, в порції не додають, а замість належного гарячого обіду дітей примушують обходитися «буфеткою».


Про це заявили громадські активісти після проведення рейду їдальнями місцевих навчальних закладів.


У ході рейду з’ясувалося, що комунальне підприємство «Школьник» обслуговувало Червоногвардійський район понад 25 років. Воно ж претендує тепер на роботу в Кіровському районі і подало заявку на тендер. КП «Радуга», що обслуговує Індустріальний район Дніпропетровська, надає свої послуги з 1992 року. Та ж ситуація й у Самарському районі. Там забезпечує харчування в школах комунальне підприємство «Мрія» і теж понад 20 років.


— Існує закон про тендери, згідно з яким вибір підприємств (у нашому випадку громадського харчування), що бажають працювати в цій сфері, повинен проводитися щорічно, — підкреслив начальник штабу «Євромайдан-Дніпро» Ігор Руденко. — І незважаючи на закон, пальма першості, як і раніше, у підприємств «Школьник», «Радуга» і «Мрія». І причому не рік, а десятки років! Чи це не дивно?


Перевіряльники виявили серйозні порушення в ході рейду.


— Недоважування в кожній порції становить 10—50 грамів, учням 5—11 класів дають не гаряче харчування, а буфетну продукцію. Дітям у шкільних їдальнях подають алюмінієві ложки. Це грубе порушення правил СЕС може призвести до раку шлунка, — розповів керівник громадської організації «Допоможемо дітям» Микола Кожушко. — Незважаючи на те, що щорічно кожен район одержує мільйони гривень, батьки все одно доплачують гроші за харчування своїх дітей. 


Координатор організації «Комітет по боротьбі з корупцією, організованою злочинністю й порушенням прав громадян» Андрій Бут заявив, що продукти для шкіл закупаються на третину дорожче від реальної вартості, у шкільних їдальнях експлуатується дитяча праця: діти тут чергують, хоча в договорах із КП прописано, що забирати й мити посуд, наводити порядок у приміщенні мають окремі працівники.


Активісти звернулися до в. о. міського голови Дніпропетровська Галини Булавки із проханням створити комісію для перевірки виявлених порушень. Уже спрямовано низку запитів до КРУ, СЕС, щоб установити факти порушень закону, прав дітей і санітарних норм.

Дніпропетровська область.