На початку серпня «Голос України» повідомляв про те, що фермери Новомосковського району Дніпропетровщини прийшли до будівлі Генпрокуратури з вимогою покласти край правовому беззаконню, у результаті якого аграрії втратили свої землі. 26 серпня в облдержадміністрації «Голосу України» повідомили про те, що Дніпропетровський окружний адміністративний суд своїм рішенням підтвердив: кадастровий номер на фермерські землі присвоїли неправомірно.

Як уже писалося, майже 250 фермерів Новомосковського району одержали в користування земельні ділянки для ведення фермерського господарства. У липні нинішнього року на полях фермерів з’явилися таблички, які повідомляли, що земля належить фірмі «Техсервіс». Фермери стверджували, що підприємство незаконно одержало землю в користування.
Після звернення було створено оперативну групу, до якої увійшли представники ОДА, РДА, прокуратури, міліції, реєстраційної й земельної служб. Після з’ясування ситуації стало відомо, що землі на фірму «Техсервіс» зареєструвала реєстраційна служба Новомосковського міськрайонного управління юстиції. Підставою стали розпорядження голови Новомосковської РДА і договори оренди, датовані 2012 роком. ОДА отримала від Новомосковської РДА інформацію, що таке розпорядження не видавалося. Проте під номером цього розпорядження до офіційного реєстру РДА внесено припис зовсім іншого змісту.
Отже, першу з десяти земельних ділянок повернуто рішенням суду її законним власникам.
— Реєстраційну службу зобов’язали внести відповідні зміни до реєстру. Тобто фірма «Техсервіс» до цієї ділянки не має жодного відношення, — розповів начальник юридичного управління ОДА Володимир Юрченко. — На черзі — судові рішення щодо решти дев’яти наділів.
Чиновник додав, що ситуація із землями фермерів підштовхнула до аналізу взаємодії між структурами органів влади, правоохоронними органами й реєстраційними службами. За його словами, було апробовано зовсім нову схему взаємодії влади, правоохоронних органів, контрольних та інших структур. Створено групу для запобігання рейдерству. Її завдання — розібратися в причинах і діяти на випередження у розв’язанні проблем незаконного захоплення фермерських земель.
— Тут важливо працювати злагоджено. Не треба займатися бюрократією, яка забирає час, коли аферисти використовують юридичні лазівки, — зазначив Володимир Юрченко. — Досвід роботи групи буде використано під час виникнення будь-яких конфліктних ситуацій. Тобто тоді, коли буде необхідно оперативно відреагувати й захистити законні права людей.

Дніпропетровська область.

Аграрії вважають, що до істини далеко

Коментар начальника штабу щодо відновлення земельних прав фермерів у Новомосковському районі Анатолія Гайворонського:
«Справді, 21.08.2015 року рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду було скасовано реєстрацію прав оренди земельної ділянки, яка належала Новомосковському аграрному коледжу Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. Це одна із десяти фермерських земельних ділянок, яку неправомірно було передано в оренду ПП «Техсервіс». Проте на фермерських земельних ділянках досі залишаються кадастрові номери, які було присвоєно з порушенням закону. Отже, немає жодних гарантій, що навіть після скасування реєстрації прав оренди за ПП «Техсервіс» наділи не передадуть іншій організації. Бо усім земельним ділянкам, які було виділено для ведення фермерського господарств, а також усім сільгоспугіддям, розташованим на території Новомосковського району, було присвоєно кадастрові номери, очевидно, для передачі в оренду третім особам.
Оскільки фермерів Новомосковщини в Дніпропетровській області ніхто не чує, вони 12.08.2015 року звернулися до Генеральної прокуратури з такими вимогами:
1) вжити заходів для встановлення осіб, винних у фальсифікації відомостей державного кадастру щодо земель, які належать селянським фермерським господарствам Новомосковського району Дніпропетровської області;
2) вжити заходів для встановлення осіб, які безпосередньо вносили до реєстру земельного кадастру сфальсифіковані відомості щодо вказаних земель та в подальшому сприяли передачі цих земель у володіння третіх осіб;
3) притягнути осіб, винних у фальсифікації відомостей державного земельного кадастру та внесенні фальсифікованих відомостей до реєстру земельного кадастру, до передбаченої чинним законодавством відповідальності;
4) вжити заходів щодо скасування сфальсифікованих відомостей земельного кадастру щодо земель, які належать селянським фермерським господарствам Новомосковського району Дніпропетровської області, а також вжити заходів щодо відновлення прав фермерських господарств на землю;
5) взяти під контроль та вжити заходів для належного розслідування 9 кримінальних проваджень, що перебувають на розгляді Новомосковського МВ ГУМВС України в Дніпропетровській області, у яких А. І. Гайворонський та інші є потерпілими.

 

Коментар юриста

Хто винен: законодавча плутанина чи несумлінні посадовці?

За часів проведення земельної реформи форми державних актів на землю неодноразово змінювалися. Так, у 1992 році громадянам надавалися ділянки у довічне успадковуване володіння. Після набуття чинності Земельним кодексом України в редакції від 13 березня 1992 року права довічного успадковуваного землеволодіння передбачено не було. Проте за громадянами, які вже отримали такі ділянки, зберігалося право на користування ними до оформлення у встановленому порядку прав власності на землю або землекористування. Згодом цих громадян зобов’язали оформити право власності на зазначені земельні ділянки, проте цю вимогу було визнано неконституційною рішенням Конституційного Суду у справі №1-17/2005. Отже, користувачі земельних ділянок, право яких посвідчене державним актом на право довічного успадковуваного володіння землею, не можуть бути позбавлені права користування нею і не зобов’язані переоформити його на право власності чи укласти договір оренди земельної ділянки.
Той факт, що видані державні акти на землю не містили кадастрового номера, жодним чином не впливає на право володіння цією земельною ділянкою. Проте відсутність інформації щодо володільця цієї земельної ділянки в Державному земельному кадастрі і призвело до неправомірного передання цих ділянок в оренду.
Спеціалісти Держземагентства зазначають, що недоліком земельного законодавства є те, що на сьогодні не передбачено процедури переходу прав довічного успадковуваного землеволодіння, посвідченого державним актом, до спадкоємців. А тому, хоча переоформлення землі, що перебуває у володінні фермерів, і не є обов’язковим, проте воно необхідне, оскільки позбавить спадкоємців у майбутньому необхідності звертатися до суду для визнання права користування та унеможливить «земельні махінації».
Отже, якщо на земельні ділянки фермерських господарств було неправомірно присвоєно кадастрові номери з подальшою передачею в оренду, то фермерам залишається єдиний шлях — і відновлення свого права на земельну ділянку пролягає через суд.

Наталя ТИТАРЕНКО.

 

На знімку: у Києві біля Генеральної прокуратури відбулася акція протесту фермерів із Дніпропетровщини під гаслом «Захистимо свою землю від грабіжників!» Серпень 2015 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.