29 квітня цього року Кабінет Міністрів України (постанова № 321) затвердив порядок переведення дачних і садових будинків у житлові. Тож як поміняти правовий статус будинку?

 

 

 

 

Умови


Дача або садовий будинок має відповідати державним будівельним нормам.


Оплата


Переведення у житлові будинки здійснюється безплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов’язані адміністративно або територіально.


Оформлення


Власник дачі (садового будинку) подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, якщо в сільській раді виконавчий орган не утворено, сільському голові (далі — уповноважений орган):


— заяву за встановленою формою;


— копію нотаріально посвідченого документа про право власності на дачний чи садовий будинок;


— письмову згоду співвласників (якщо такі є) на переведення такого будинку в житловий;


— звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за встановленою формою.

Огляд проводиться суб’єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. №554 «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури». При цьому не застосовується обладнання для визначення характеристик конструкцій.


Термін


Протягом місяця з дня надходження заяви та доданих до неї документів уповноважений орган ухвалює рішення про переведення дачного чи садового будинку у житловий або про відмову в такому переведенні.


Місцева рада у триденний строк з дня ухвалення рішення про переведення дачних і садових будинків у житлові видає або надсилає власникові рекомендованим листом з описом вкладення відповідного рішення, яке є підставою для внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Сергій ДЕМСЬКИЙ, юрист.

 

ДИВИТИСЬ ЗРАЗОК 1 >>>

 

ДИВИТИСЬ ЗРАЗОК 2 >>>

 

 


Мал. Миколи КАПУСТИ.