веде боротьбу за виживання Державний архів Одеської області

Навряд чи керівник Одеси герцог Еммануїл де Рішельє, коли підписував 1806-го подяку прем’єр-майору Феліксу де Рібасу за його дар місту свого саду (нині Міський сад), міг уявити, що цей документ і через 200 літ з шаною зберігатиметься у Державному архіві Одеської області разом з більш як двома мільйонами інших.

Державний архів Одеської області було створено в березні 1920 року для концентрації архівних документів на території Одеси й Одеської губернії й контролю над відомчими архівами. 
Уже після війни установі було виділено приміщення колишньої Бродської синагоги, збудованої в 1863—1870 роках. 
У 2002-му Президент України Леонід Кучма підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього СРСР щодо релігії й поновлення порушених прав церков і релігійних організацій». За ним передбачається повернення релігійним громадам колишніх культових споруд і церковного майна, які були відібрані в роки СРСР і використовуються не за призначенням. Це стосується й будівлі Бродської синагоги.
Працівники архіву готові залишити приміщення. І причин тому чимало. По-перше, будівля перебуває в жалюгідному стані й продовжує руйнуватися. Стіни буквально доводиться підпирати залізними балками, щоб споруда як картковий будиночок не склалася під вантажем документів, що переповняють її.
І, по-друге, архіву катастрофічно не вистачає місця: він заповнений на 100 відсотків. Заковика лише в тому, куди переїхати.

Вирішення проблеми

Звичайно, обласній раді вигідніше здати в оренду приміщення видавництва «Черноморье» комерційній структурі. Але навіщо тоді в країні влада?
Причому депутати Одеської облради вже виділили кошти на підготовку передпроектного рішення з реконструкції й використання площ видавництва «Черноморье» під архів. Але на цьому все й закінчилося. Тобто на сьогодні проблема полягає лише в добрій волі депутатського корпусу й керівництва обласної ради.
Для того щоб Державний архів отримав нове життя, також потрібна підтримка Кабінету Міністрів, який має передбачити цільове виділення коштів на ремонт і обладнання нового приміщення. На жаль, народних депутатів України, які представляють Одесу і створили однойменне депутатське об’єднання на чолі із Сергієм Ківаловим, проблеми архіву не хвилюють. У стінах Верховної Ради це питання жодного разу не порушувалося.

Одеська область.

Компетентна думка

Директор Державного архіву Одеської області Володимир Левчук:
«В архіву дві глобальні проблеми. Перша полягає в тому, що наявні сьогодні приміщення не забезпечують подальший розвиток самого архіву через його завантаженість документами. А також у тому, що основне приміщення перебуває в аварійній культовій споруді — колишній Бродській синагозі. Згідно із законодавством, воно повинне бути передане єврейській громаді. Саму будівлю було визнано аварійною ще в 1988-му.
Ми активно займаємося пошуком нового приміщення, і з тих варіантів, які сьогодні реально існують, є тільки один — це неексплуатовані виробничі потужності видавництва «Черноморье» на площі Дерев’янка в Одесі. Будівля перебуває у власності Одеської обласної ради, тож цілком у її компетенції надати це приміщення архіву. Ми надсилали листи й голові Одеської ОДА, і голові Одеської облради, я неодноразово виступав із цього приводу в пресі. Але жодної реакції не було.
І друга проблема — це матеріально-технічне забезпечення. Одне із ключових завдань у роботі архіву сьогодні — це переведення його в цифровий електронний варіант, бо це практикується в усьому світі. Доступ через Інтернет до змісту архіву не тільки спрощує доступ до документів, а й сприяє їхньому збереженню.
Устаткування з оцифрування документів дороге й має відповідати стандартам часу. Те, що є в розпорядженні архіву, уже відпрацювало свій експлуатаційний ресурс. Робота триває повільно. Проте приблизно 700 тисяч документів уже оцифровано. Насамперед — метричні книги. Нині до них великий інтерес».

З досьє «Голосу України»

Сьогодні в Державному архіві Одеської області зберігаються більш як 13 тис. фондів, понад 2 млн. документів, найстаріший з яких — грамота 1572 року. Загальна площа сховищ усіх корпусів перевищує 3000 кв. м. У шести відділах архіву працює 48 співробітників, включно з трьома кандидатами історичних наук.

 

 

Будівля архіву, що підпирається балками.

 

 

Директор Державного архіву Одеської області Володимир Левчук.

Фото автора.