Приморський районний суд Одеси засудив до 12 років позбавлення волі учасника незаконного воєнізованого формування «ДНР» з позивним «Академік».

Як повідомляє прес-служба прокуратури Одеської області, встановлено, що в липні 2014 року чоловік перетнув державний кордон України з Республіки Молдова та прибув до Одеси, а потім до Донецька. З 15 липня 2014 по 14 серпня 2014 він добровільно проходив курси навчання на території Донецької області. Тут його навчили поводитися з важким озброєнням, у тому числі РСЗВ БМ-21 «Гради».
Торік у серпні «Академік» із чотирма підлеглими був спрямований за старшого офіцера реактивної батареї в Іловайськ. У його розпорядженні перебувала бойова машина БМ-21 РСЗВ «Гради» з повним боєкомплектом і спеціальний ключ до її запуску. Встановлено, що «Академік» керував обстрілами з «Градів» населених пунктів Кутейникове, Нижня Кринка і Верхня Кринка, Піски і Опитне.
У травні цього року його затримали співробітники управління СБУ в Одеській області на кордоні з Республікою Молдова поблизу пункту пропуску «Маяки-Удобне». У ході обшуку правоохоронці вилучили ключ до БМ-21 для запуску реактивних ракет «Гради», а також комп’ютерні флешки, документи, блокноти з розрахунками стрільб, шеврони.
Виявлені на флеш-носіях матеріали містили дані з тактичної і практичної військової підготовки, розрахунки та звіти про проведення бойових стрільб, спеціалізоване програмне забезпечення в комплекті з топографічними картами Донецької, Луганської областей тощо.

Одеська область.