Група «Партія «Відродження» звертається до Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з вимогою поставити на голосування законопроект щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам. Про це під час брифінгу заявив співголова групи Віктор Бондар.
За його словами, півтора мільйона переселенців з Донбасу залишилися без права голосувати на місцевих виборах. «На жаль, провладна більшість забула про цих громадян. Ми розуміємо, що військові події на сході швидко не закінчаться, і ці люди залишаться без права голосувати на місцевих виборах, на наступних парламентських і президентських. Це безвідповідально перед громадянами, які обрали Україну», — наголосив він. У свою чергу, народний депутат попередніх скликань Володимир Пилипенко зазначив, що ЦВК фактично самоусунулася від розв’язання цієї проблеми, переклавши все на плечі парламенту.
Крім того, він зауважив, що це питання набуло міжнародного розголосу. «Євросоюз і представництво Ради Європи в Україні підтримують надання можливості внутрішньо переміщеним особам голосувати на місцевих виборах. Також нашу заяву розглядають у центральному офісі ОБСЄ у Варшаві. Тому, на жаль, досить дивною є позиція Комітету виборців України, що дав особисте трактування і нібито вважає, що переселенці не мають права голосувати. Це йде врозріз із Конституцією, законом про внутрішньо переміщених осіб, а також із міжнародними актами», — підкреслив В. Пилипенко.