У Комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції за участю народних депутатів, представників уряду та міжнародних організацій відбувся круглий стіл з питань важливості законодавства з політичного і виборчого фінансування політичних партій у запобіганні і протидії політичній корупції в Україні.

 

Зміна системи фінансування політичних партій є однієї з вимог Євросоюзу щодо України і стандартів Ради Європи та ОБСЄ в частині політичного плюралізму, тому розробка законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання і протидії політичній корупції є вимогою часу і зобов’язанням України перед європейською спільнотою. Законопроект є передумовою для запровадження безвізового режиму.

Як зауважив один із співавторів народний депутат України Сергій Лещенко, законопроект розроблявся за участю міжнародних експертів та громадянського суспільства. Документ передбачає фінансування з державного бюджету партій, які подолали на парламентських виборах тривідсотковий бар’єр або якщо в партії не менш як 1/3 жінок, тобто забезпечено гендерну рівність. Усі партії, які претендують на розподіл державних коштів, мають звітувати перед Національним агентством з питань запобігання корупції, яке наразі створюється. Лещенко наголосив: головна ідея проекту закону — щоб усі партії були підзвітні громадянам.

Мін’юст відкликав урядовий законопроект і підтримав законопроект, розроблений народними депутатами за участю громадянського суспільства.

Заступник міністра юстиції Наталія Севастьянова відзначила, що підтримка з боку держави політичних партій — це сучасна риса європейського парламентаризму, яка дає змогу побороти вплив олігархів на владу та політичну корупцію і щоб до зали парламенту могли потрапити нові політичні сили та нові люди. Урядовець зауважила, що міжнародні експерти не раз наголошували на потребі врегулювати на законодавчому рівні прозорість фінансування політичних партій та їх звітування й аудит. «Мін’юст підтримує ухвалення законопроекту, щоб до нового року ця вимога була виконана», — заявила Н. Севастьянова.

Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій, один із співавторів цього законопроекту, висловив думку, що документ дасть змогу звільнити політичні партії від впливу олігархів, що стало однією з трагедій українського суспільства: олігархи сконцентрували у своїх руках величезні фінансовий і політичний ресурси, і фактично всі спроби проводити масштабні антикорупційні реформи зустрічають спротив у політичних середовищах і неймовірний інформаційний спротив, адже провідні телеканали також перебувають у руках того чи іншого олігарха. «Щоб розірвати порочне коло, потрібні фундаментальні зміни, які позбавлять політичні партії впливу олігархів, — наголосив А. Парубій. — Державне фінансування політичних сил дасть їм можливість доводити свої погляди без «опіки» олігарха». Водночас перший заступник глави парламенту передбачає дуже великий спротив у сесійній залі, коли законопроект проходитиме друге читання і «як рентген» просвітить сесійну залу, однак розраховує на здорові сили в парламенті.

Представник Президента України в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк висловив сподівання, що фінансування партій із бюджету призведе до того, що на виборах перемагатимуть не гроші, а ідеологія.

«Або демократія контролюватиме гроші, або гроші контролюватимуть демократію», — так пояснив потребу фінансування партій за рахунок держави голова відділу демократизації ОБСЄ доктор Марчін Валецкі. Серед інших аргументів на користь законопроекту — суспільство має контролювати використання публічних фінансів і створювати запобіжники, в сучасному світі немає альтернативи публічному фінансуванню політичних партій, що має розглядатися як інвестиція в демократичність політичної системи України. У всіх членів європейської спільноти, крім Мальти, запроваджено державне фінансування політичних партій.

Утім, ставлення в суспільстві до пропозицій фінансувати політичні партії з держбюджету, за рахунок платників податків, неоднозначне. Насамперед через величезне зубожіння людей та зменшення рівня доходів і низький рівень довіри до політичних партій та політиків.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати Сергій Лещенко (праворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.