Об’їхати 33 європейські країни і випробувати себе у 33 різних професіях всього за 33 тижні! Таке мегазавдання вирішив реалізувати молодий інженер з аеронавтики Ян Лахнер.

Тепер резюме 26-річного француза переповнене найрізноманітнішими посадами. Не маючи за плечима певного досвіду, він працював учителем фламенко в Іспанії, рибалкою на Мальті, тур-оператором на Кіпрі, археологом у Греції, радіоведучим у Бельгії, ювеліром у Литві, автомеханіком у Норвегії, пекарем у Ліхтенштейні, ріелтором у Люксембурзі, лісником у Фінляндії, барменом в Ірландії. І це ще не повний список.

Коротше кажучи, це дивовижна історія про те, як влаштовуватися на роботу без досвіду, пізнавати світ і самовдосконалюватися!

Обожнює батукаду, бальні танці і літаки

Наше знайомство з Яном Лахнером — абсолютно випадкове. Воно розпочалося у безодні Всесвітнього Павутиння, зокрема, у соціальній мережі «Фейсбук». Хлопець виявився дуже привітним, люб’язним та комунікабельним. Він з радістю розповідав про себе.

Ян називає себе наполовину французом, наполовину німцем, бо народився він у славнозвісному Парижі, а його безтурботне дитинство промайнуло у німецькому Франкфурті-на-Майні. Коли хлопцю було 12 років, родина Лахнерів перебралася на постійне місце проживання до Франції, де мешкає донині.

Ян захоплюється фотографією і підводним плаванням, бальними танцями і спортом, літаками і планерами. Він також займається особливим видом бразильської музики — батукадою. А ще — обожнює подорожувати і не уявляє життя без пригод. У вільний від роботи і подорожей час він цікавиться історією та геополітикою. «Крім того, мене хвилюють питання охорони навколишнього середовища, — ділиться Ян. — Намагаюся зрозуміти нашу блакитну планету Земля».

З раннього дитинства хлопець чітко знав, ким хоче стати у майбутньому. Мрія піти стопами батька і присвятити життя авіації почала здійснюватися, коли Ян вступив до Вищого інституту аеронавтики і космосу на Півдні Франції, у Тулузі, а потім проходив практику в англійському Брістолі. Здобувши професію інженера з аеронавтики, хлопець почав працювати за фахом.

«Euro-Jobs Project»: від задуму до реалізації

Пропрацювавши деякий час за спеціальністю, 24-річний Ян Лахнер захотів змінити узвичаєний стиль життя, щоб набути нового професійного і життєвого досвіду. «Мені подобалося працювати авіаційним інженером, але водночас страшенно кортіло дізнатися, чим ще я міг би займатися, — згадує він. — Я замислювався, яким могло бути моє життя, якби я народився в іншій країні, в іншій родині, в інший час. Я розмірковував, яку професію обрав би і якими були б мої обов’язки. Ці роздуми наштовхнули мене на думку влаштувати незвичайний тур: об’їхати 33 країни і випробувати себе у 33 різних професіях усього за 33 тижні!».

Для реалізації мрії Ян розробив спеціальний проект під назвою «Euro-Jobs Project». Він передбачав відвідування таких країн: Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Ірландії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Великобританії, Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейну, Швейцарії та Монако. Європейські країни француз обрав невипадково. «Перевага Європейського Союзу, — каже Ян, — у відсутності кордонів: кожен громадянин ЄС може вільно подорожувати, жити і працювати у будь-якій країні у рамках Союзу. І це чудово! Я вважаю, що весь світ має бути вільний».

Склавши повний перелік держав, які хотів відвідати, Ян обирав найтиповіші для кожної країни професії. «Я завжди намагався знайти зв’язок між країною і роботою, — розповідає хлопець. — Наприклад, Греція — археологічні розкопки, Ісландія — пейзажна фотографія, Чехія — пивоваріння. Вибравши, ким працювати, шукав компанії у цій галузі, які згодилися б взяти мене на роботу».

На підготовку всього проекту француз витратив майже рік: потрібно було скласти план подорожей, знайти дах над головою і тимчасово працевлаштуватися у кожній країні. «Більшість роботодавців відмовляли мені, — ділиться Ян. — Важко було знайти компанію, яка погодилася взяти на роботу іноземця без досвіду і знання мови на один тиждень. Це досить короткий термін, але залишатися на довше — неможливо... Оскільки у моєму плані 33 робочих місця, а це займе більше восьми місяців».

Перший досвід — у ролі мальтійського рибалки

У листопаді 2011 року проект Яна все ще потребував доопрацювання: не було узгоджено третини усіх робочих місць. Однак Лахнер вирішив нарешті розпочати свій грандіозний тур. Першим робочим місцем молодого інженера з аеронавтики стало риболовне судно на Мальті, куди він влаштувався звичайним рибалкою. А потім — щотижня нова робота, нові зустрічі і незабутні враження!

«Оскільки я сам собі хазяїн, то вирішив відвідати Південну Європу в зимовий період і побувати на півночі Європи влітку. В кінці осені Середземне море ще тепле, тому я без зволікань вирушив на Мальту. Це був казковий і незабутній початок подорожі! — розповідає Ян. — Мальта — це невелика острівна держава, основний прибуток якій дає риболовля. Тому цілком очевидно, що я влаштувався саме рибалкою».

Незвичайного іноземного робітника взяв на роботу один мальтійський рибальський кооператив. «По прибутті керівник компанії сказав мені, що я побачу справжній риболовецький бізнес. І він, безсумнівно, був правий: тільки-но я перевтілився в рибалку, одразу зрозумів, що потрапив не на 5-зірковий круїзний човен, — згадує Ян. — Я опинився на величезному траулері «Мадонна ді Помпеї», і ми вирушили у відкрите море. Спочатку я страждав на морську хворобу, але, зрештою, пристосувався до постійного коливання на хвилях».

Майже одразу інженер з аеронавтики усвідомив основні правила рибальського ремесла. Якщо погода гарна — негайно на риболовлю. А коли ви вже в морі, працювати потрібно не покладаючи рук — цілодобово: ловити рибу, сортувати і складати у холодильні камери. Попри погодні негаразди, які спіткали моряків, у цілому Ян залишився задоволений отриманим досвідом. «Один тиждень — це оптимальний термін, щоб зрозуміти умови праці і життя рибалки, — ділиться хлопець. — Думаю, що виконав свій обов’язок з честю, але ця робота не для мене. В довгостроковій перспективі — це занадто важко, а ще багато часу потрібно проводити в морі. Щоб стати справжнім рибалкою, необхідна пристрасть до моря і його жителів!».

Завершивши місію рибалки на Мальті, Ян Лахнер вирушив за планом свого незвичайного проекту пізнавати нові професії і набувати нового досвіду. Хлопець не лише випробовував себе у різних спеціальностях, а й прагнув краще пізнати чужоземні країни, доторкнутися до культури своїх європейських сусідів і зрозуміти кожен народ зсередини.

Фото з особистого сайту Яна Лахнера. 

Продовження історії читайте у наступних випусках «Фішки».

Акваріумний аквалангіст у Великобританії.

Лісник у Фінляндії.

Рибалка на Мальті.