Представники парламентської коаліції повинні об’єднати зусилля для голосування за законопроекти, які дадуть змогу втілити реальні реформи для підвищення соціальних стандартів, списання зовнішніх боргів країни, наведення ладу в енергетичному секторі.

 

Із таким закликом звернувся вчора до народних депутатів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час засідання уряду. «Більше зробимо — більше отримаємо», — сказав він, наголосивши, що саме тому Верховна Рада вже цього тижня має неодмінно проголосувати за пакет законів, підготовлений у Кабміні. Для того, щоб довести важливість угоди про реструктуризацію боргу, міністр фінансів Наталія Яресько проводить зустрічі із представниками різних депутатських фракцій та робочих груп. Саме завдяки цьому документу, за словами очільника уряду, нам вдасться підняти соцстандарти і зняти боргове ярмо з країни. Якщо парламентарії дадуть у четвер необхідну кількість голосів, нагадав А. Яценюк, це дасть можливість списати 4 мільярди так званого тіла кредиту і декілька мільярдів відсотків (загалом до 2040 року ми мали б сплатити тільки відсотків майже 5 мільярдів доларів США). Ми зможемо також відтермінувати виплату основного боргу на чотири роки і зробити все для стабілізації української економіки, в тому числі завдяки й подальшій підтримці МВФ і західних кредиторів. «Неголосування за реструктуризацію, — підкреслив Прем’єр-міністр, — означатиме, що ті члени парламенту, які не підтримують наш план реформ, висловлюються за дефолт країни, ставши на бік Росії».


«Світовий банк нині прийняв рішення про виділення Україні 500 мільйонів доларів США», — повідомив головний урядовець. На його думку, це рішення пов’язано тільки з одним — Україна послідовно виконує план змін, який високо оцінюють західні партнери. Нині А. Яценюк бачить політичну єдність між урядом, Президентом і низкою фракцій коаліції. Кабінет Міністрів завжди відкритий до професійного діалогу з Верховною Радою, підкреслив Прем’єр-міністр. «Без парламенту ми не зможемо змінити країну, — сказав він, — а спільно нам усе вдасться, як вдавалося вже протягом останніх 18 місяців».


Відкриваючи засідання, А. Яценюк звернув увагу урядовців та громадськості на те, що з 1 січня 2016 року ми вступаємо в повноцінну зону вільної торгівлі. Незважаючи на застереження з боку північного сусіда про введення ембарго та економічний тиск на Україну, відповідна угода набуде чинності, підкреслив він.