Круглий стіл на цю тему відбувся у Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції за участю народних депутатів, представників Мін’юсту, суддів та експертів. Голова комітету Єгор Соболєв запропонував у рамках задекларованого Президентом України загальнонаціонального громадського публічного обговорення судової реформи провести 19 жовтня у Будинку вчителя круглий стіл-дебати, запросивши всіх народних депутатів, членів Конституційної комісії, представників адміністрації Президента, уряду, громадських організацій, суддівського корпусу, фахівців із конституційного права, міжнародних експертів. Є. Соболєв наголосив, що така ініціатива виходить не від політичних сил, а від суспільства. Адже до кінця жовтня свої висновки щодо проекту конституційних змін у частині судової реформи, підготовленого конституційною комісією, має надати Венеціанська комісія. І присутні народні депутати, і громадські експерти наголошували, що у процесі судової реформи та розробки відповідних конституційних змін дуже бракує публічного широкого обговорення.

Найбільш суперечливою є пропозиція про перезавантаження всього суддівського корпусу, тобто доведеться звільнити всіх майже дев’ять тисяч суддів в Україні та призначити нових за відкритим конкурсом. Директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко вважає, що перезавантаження гілки влади — це не єдиний спосіб реформувати судову систему та зробити вітчизняні суди справді незалежними. Однак, за її словами, у суддівському середовищі чиниться величезний спротив такій пропозиції, адже багато суддів призначалися на посади непрозоро або й навіть за великі гроші. Голова комітету Єгор Соболєв запропонував підготувати до широкого публічного обговорення конституційних змін в частині судової реформи фото та відео, які ілюструватимуть спосіб життя багатьох українських служителів Феміди — їхні маєтки, автівки, відпочинок за кордоном тощо. Народний депутат Світлана Заліщук також визнала, що головною проблемою ходу конституційної реформи є відсутність комунікації і публічної дискусії. Вона запропонувала назвати громадське обговорення «Чесний суд. Що вибере Україна?» І широко висвітлити захід у ЗМІ, в тому числі у прямому ефірі.

 

 

Зліва направо: народний депутат Світлана Заліщук, директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції України Тетяна Козаченко, голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, член Люстраційного комітету Олександра Дрік.

Фото Олександра Клименка.