Мені 73 роки. Я хвора й самотня. Куди тільки не зверталася — жодного результату. Просила посприяти в поверненні грошових заощаджень 1991—1992 років. Їх у мене 9600 рублів. І таких, як я, що все життя складали копійку до копійки, а тепер залишилися ні з чим, чимало. Нас в осередку 200 колишніх репресованих. Це люди, які в минулому були примусово вивезені за межі України, усім вже далеко за 70. Тепер, на старості літ, отримуємо мізерну пенсію і виживаємо хто як може.


Хочемо знати: чи компенсують нам власні заощадження, які ми свого часу необачно зберігали на «книжці»?


Ганна РУСНАК, голова осередку репресованих та політв’язнів берегометської громади.


Чернівецька область.


У Міністерстві фінансів України нам повідомили таке:


— Відповідно до статті 6 Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» компенсація громадянам України втрат від знецінення грошових заощаджень проводиться в грошовій формі за рахунок коштів державного бюджету України та інших формах згідно із законодавством.


З огляду на те, що обсяг зобов’язань держави з повернення знецінених грошових заощаджень і страхових внесків завеликий, а фінансові ресурси держави обмежені, компенсація громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень може здійснюватися лише поетапно відповідно до реальних можливостей державного бюджету на відповідний рік.


Враховуючи складний стан соціально-економічного розвитку України у нинішньому році, Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» видатки на заходи щодо поступової компенсації громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, на сьогодні не передбачено.


Водночас слід зазначити, що питання внесення видатків на заходи щодо поступової компенсації громадянам втрат від знецінення грошових заощаджень до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» можливо розглядати лише у разі відшукання додаткових джерел наповнення державного бюджету.