Депортація не окремої особи чи групи людей, а примусове виселення з рідних домівок і земель сотень тисяч корінного населення — українців Холмщини і Підляшшя. У першій половині минулого століття, між 1914 і 1947 роками, вони опинилися в епіцентрі жорстоких битв і політичних ігрищ великих держав, переживши кілька спустошливих переселень. Утім, пережили далеко не всі: загинули десятки тисяч наших співвітчизників із так званого Закерзоння, а фактично з історично та етнічно українських міст і сіл цього стражденного краю.


Про ці події йшлося в Київському історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського під час обговорення нещодавно завершеного тритомного видання «Від депортації до депортації».


Автори тритомника — Юрій Макар, Михайло Горний і Віталій Макар — на основі зібраних в архівах України, Польщі та Канади матеріалів та із залученням великої кількості опублікованих документів і наукових напрацювань виклали своє бачення долі українців Холмщини і Підляшшя — від їхнього вивезення вглиб Росії під час Першої світової війни, важкого повернення (а третина депортованих так і залишилися в чужій землі), нелегкого життя в умовах міжвоєнної Польщі, кривавої боротьби і масових жертв під час війни, переселення в середині сорокових років в УРСР і до ганебної акції «Вісла» 1947 року.


Керівник авторського колективу, доктор історичних наук професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Юрій Макар розповів про еволюцію роботи над тритомником: «Спочатку, за нашим задумом, це мало бути однотомне видання. Але, почавши роботу над ним і заглибившись в архівні та інші матеріали, ми зрозуміли, що виходить, як мінімум, три томи. І не тільки досліджень, а й документів та спогадів свідків тих подій, а також їхніх спадкоємців».


Учасники почесної академії в Музеї Михайла Грушевського відомі дослідники вітчизняної історії В. Євтух, С. Кульчицький, голова Київського товариства «Холмщина» С. Романюк, директор Історико-меморіального музею М. Грушевського С. Панькова, журналісти А. Музичук, М. Сорока та інші відзначили фундаментальність, високу наукову цінність праці «Від депортації до депортації», її неабияке значення для поглибленого вивчення української історії.