Влада і правоохоронні органи Волині виявилися не готовими протистояти масовому наступу армії нелегальних добувачів сонячного каменю.


У Маневицькому районі поблизу села Вовчицьк не стихають пристрасті на ділянках, де виявлено запаси бурштину. У вівторок сюди з Рівненської і Львівської областей на автомобілях раптово приїхали майже тисяча «старателів». Приїжджі потіснили місцевих. Ті, в свою чергу, не збиралися поступатися гостям. Назрівав конфлікт з непередбачуваними наслідками. На місце прибув керівник обласного управління внутрішніх справ Петро Шпига, а згодом і голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик. Ситуацію вдалося втримати під контролем і завдяки підкріпленню, яке надійшло правоохоронцям з інших областей.


Загалом розгніваному і збудженому натовпу протистояло 600 силовиків, а також працівники лісової охорони, підрозділів ДСНС, громадських формувань. Завдяки цьому вдалося охолодити деякі надто гарячі голови. Затримано майже 80 копачів, вилучено майже кілограм бурштину-сирцю, в одному з автомобілів виявили 190 тисяч гривень, за які планувалося закуповувати сировину. На довколишніх дорогах виставлені міліцейські блокпости.

За інформацією виконувачки обов’язків керівника сектору зв’язків з громадськістю УМВС У Волинській області Анни Павловської, на 10 годину 24 вересня на місці конфлікту перебували лише працівники міліції.

Правоохоронці проводять оперативно-розшукові роботи з визначення осіб, причетних до нелегального видобутку бурштину. Загрози для дестабілізації ситуації в регіоні немає.


Як запевнив журналістів голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, влада не допустить свавілля і незаконного видобутку бурштину в області. Планується 30 вересня провести сесію обласної ради, на якій розглянуть «бурштинове» питання.


Але втримати людей, які вже спробували отримувати величезні прибутки від протизаконного промислу, буде нелегко.


Пригадаймо, ще 8 липня в Одесі на нараді з керівниками облдержадміністрацій та силових структур держави Президент Петро Порошенко дав правоохоронцям два тижні, щоб припинити незаконний видобуток бурштину. Відтоді минуло вже три місяці, а проблема в регіоні лише загострилася. Свідчення цьому — останні події поблизу Вовчицька.


Не вирішено проблему і з ринком бурштину. Якщо його видобувають, то десь мають і збувати. Час від часу партії контрабанди виявляють на митницях, але вочевидь це лише краплина того, що нелегально вивозиться за кордон.


В області вже давно йдеться про створення комунального підприємства з видобутку бурштину. Однак і на місцевому рівні відчувається, що певні сили блокують вирішення цього питання, зокрема, на сесіях обласної ради.
Волинська область.

 

На знімку: навіть силовикам було важко вгамувати пристрасті під Вовчицьком.


Фото з інтернет-видання «Волинські новини».