Завершується реалізація двох великих проектів з енергозбереження на Дніпропетровщині. Завдяки фінансуванню німецького проекту GІZ «Енергоефективність у громадах» виконають капремонт системи тепло- і водопостачання в обласному госпіталі ветеранів війни й ремонт устаткування й мережі системи опалення в будинку по вул. Високовольтна, 8. На це Німеччина виділила приблизно мільйон гривень.


Як повідомили в обласній раді, у госпіталі ветеранів війни промиють системи опалення, встановлять сонячний водонагрівач для гарячого водопостачання, автоматичні термостатичні клапани й повітряний тепловий насос, проведуть ізоляцію трубопроводів.


«Це дасть змогу підвищити ефективність роботи системи опалення, у рази зменшить витрати тепла й електроенергії, забезпечить заклад автономним гарячим водопостачанням, — зазначають у відомстві. — Після реалізації цих заходів річна економія енергоносіїв становитиме 238,5 тисячі гривень.


В ОСББ «Високовольтна, 8» планують відремонтувати обладнання й мережі системи опалення. Загальна вартість таких робіт становить 315 тисяч гривень, з них уже зібрано 160 тисяч (грант від обласної ради, кошти жителів), решта — гроші GІZ.


«Очікуваний результат — відновлення системи опалення підвального поверху будинку, відчутна економія теплової енергії, забезпечення комфортних умов проживання», — підкреслюють в облраді.
Представники проекту GІZ «Енергоефективність у громадах» зазначають, що Дніпропетровщина проводить велику роботу з енергозбереження, займаючись цим комплексно й виважено.


***


У рамках підготовки до зими на Дніпропетровщині лише третину від запланованого обсягу запасів посипальних матеріалів забезпечили в Марганці, у Вільногірську — не більше сорока відсотків. А в Жовтих Водах взагалі не підготували спецтехніку. Це при тому, що було поставлено завдання завершити підготовку до зими до жовтня.


«Персональна відповідальність за підготовку до зими лежить безпосередньо на керівниках міст і районів», — заявив директор департаменту ЖКГ і будівництва облдержадміністрації Василь Разводов.


Дніпропетровська область.