Над проектом закону про реформу державної служби експерти та громадські активісти почали працювати ще влітку 2014-го. У парламенті його зареєстрували наприкінці березня, а в першому читанні проголосували в квітні. Відтоді законопроект блукає коридорами влади, проходячи всі можливі етапи покращення і вдосконалення.

Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський так прокоментував ситуацію: «Новий закон про державну службу є ключовим для створення сприятливого середовища для реформ у системі державного управління». За його словами, цей документ пропонує ефективні рішення для розв’язання головних проблем. У середу з’явилася інформація про те, що вже наступного сесійного тижня парламентарії внесуть проект закону про держслужбу до порядку денного і розглядатимуть його за повною процедурою з урахуванням усіх поправок (а їх назбиралося майже півтори тисячі).
Учора на засіданні Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглядати резонансний законопроект так і не почали. Анонсувалося, що народні депутати працюватимуть над документом від ранку аж до вечора. Однак необхідного кворуму з дев’яти осіб не зібралося — прийшло лише вісім парламентаріїв. Сталося це ситуативно і чи не вперше за історію цього скликання, наголосив голова комітету Сергій Власенко. Він закликав журналістів не шукати чорної кішки там, де її нема. Мовляв, члени комітету цього тижня перебувають у відрядженнях і справді не мали можливості з’явитися на засідання. «Я звернувся до всіх із особистим проханням підкоригувати свої графіки, щоб наступної п’ятниці, 2 жовтня, засідання нашого комітету було результативним». Народний депутат припустив, що робота над законопроектом буде конструктивною і не затягуватиметься. Тим паче що над цим документом у комітеті працюють уже три місяці — відбулося понад десять засідань робочої групи із залученням максимально широкого кола експертів, тривали засідання підкомітетів тощо. Своє бажання ефективно попрацювати над проектом закону висловила й міністр Кабінету Міністрів Тетяна Оніщенко. За її словами, позиція уряду стосовно цього документа завжди була і залишається однозначною — його треба ухвалювати. Чиновниця обіцяла прийти на наступне засідання комітету або відправити свого заступника. У будь-якому разі, Кабмін готовий всіляко сприяти тому, щоб документ якнайшвидше потрапив на розгляд до сесійної зали.

 

 

Голова комітету Сергій Власенко (праворуч), перший заступник голови комітету Олена Ледовських.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.