У Сєверодонецьку відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції. До нього, окрім народних депутатів, долучилися представники громадськості, ЗМІ, правоохоронних органів та головний військовий прокурор Анатолій Матіос. На порядку денному стояли питання про корупційні ризики в сфері боротьби з контрабандою, хабарництво в правоохоронних органах, створення логістичних центрів.

Потрібні системні зміни

Виїзне засідання ініціював очільник Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. На його переконання, рівень затримання чиновників за корупційні діяння протягом останнього часу помітно зріс, але системного характеру ця робота, на жаль, ще не набула. Багато в чому заважає недосконале законодавство. Георгій Тука зізнався, що на собі відчуває, як бюрократична машина паралізує роботу не лише правоохоронних органів, а й очільника області. На рівні законодавства прописаний алгоритм, який не дозволяє прискорювати процес. «Ми перебуваємо у стані війни, переживаємо досить суворі часи, отже, треба вносити зміни, які щонайменше давали б людям можливість оперативно вживати заходи, — сказав чиновник. — І народні депутати на своєму рівні бачать, в чому і як можна покращити законодавство і здатні запропонувати системні зміни». Звісно, із допомогою представників громадськості. До речі, саме їх присутність на засіданні комітету створила робочу атмосферу, підвищивши градус активності.

Військовий прокурор Анатолій Матіос звернув увагу парламентаріїв на те, що колізії у законодавстві заважають, з одного боку, справедливо оцінювати діяльність правоохоронних органів, з другого — досягнути чіткості взаємовідносин і співпраці безпосередньо серед підрозділів ЗСУ. Йшлося, зокрема, про мобільні групи.

Анатолій Матіос нагадав присутнім про загибель мобільної групи із боротьби з контрабандою, яка потрапила у засідку 2 вересня під Щастям. Є кілька версій цього нападу, одна з яких, і на якій наполягає Георгій Тука, передбачає, що це була не диверсійно-розвідувальна група бойовиків, оскільки противник не міг знати про конкретний час і маршрут мобільної групи. Злочин могли здійснити сили і з підконтрольної Україні території. На вимогу слідства, Анатолій Матіос звернувся до керівника обласного управління МВС у Луганській області Анатолія Науменка та заступника голови Луганської ВЦА Юрія Клименка пройти в Краматорську перевірку на поліграфі, яка може пролити світло на хід слідства. Обидва керівники публічно дали свою згоду. До речі, Анатолій Науменко вже отримував запрошення пройти таку процедуру, але відмовився це зробити. Мовляв, запрошення не мало офіційного характеру.

Відкрити пункти перетину

Луганщина не має жодного офіційного пункту перетину вздовж усієї лінії розмежування з окупованою частиною. Політика колишнього очільника області Геннадія Москаля в цьому питанні була жорсткою. Певною мірою вона унеможливлювала постачання на окуповану територію продуктів харчування, медикаментів та товарів першої необхідності. Нині таке ставлення змінюється. Зокрема, народний депутат Юрій Гарбуз, обраний по одному з округів на Луганщині, протягом двох місяців звертався до різних органів влади з проханням відкрити контрольно-пропускні пункти в двох напрямках, наполягаючи на тому, щоб був офіційний перетин лінії розмежування у Станиці Луганській. До цього процесу вже залучені прикордонники та військовослужбовці, і до 10 жовтня обіцяють відкрити піший перехід і логістичний центр.

Перед засіданням комітету парламентарії побували у селищі Новотошківське, де створюється ще один такий центр і готуються відкрити пункт перетину. Він істотно розвантажить перехід, створений в Артемівську Донецької області, адже мешканці Луганщини сьогодні користуються тільки ним. «Якщо цей пункт перетину буде задіяний для масового переміщення вантажів, — я його скасую», — повідомив членам парламентського комітету Георгій Тука. Водночас він попросив народних депутатів посприяти прийняттю змін до закону про військово-цивільні адміністрації щодо колізій з введенням ВЦА та призначенням її керівника.

Серед гострих питань, які «заїла» корупція, запрошені на засідання комітету представники Луганщини назвали несанкціоновані вирубки горілого лісу, незаконні автоперевезення вантажу та пасажирів за лінію розмежування тощо. Висловлено кілька слушних пропозицій, які стануть у нагоді для подальшої роботи і членам Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, і всім народним депутатам.

Луганська область.

Цитата

Військовий прокурор України Анатолій Матіос:

«У зоні командування окремих підрозділів ЗСУ будь-які групи, люди чи транспорт, що пересуваються без відома чи погодження з керівниками цих підрозділів, можуть бути просто знищені. Не варто приховувати, що такі конфлікти з мобільними групами вже були, при чому їх роботу блокували з використанням зброї. В особливих випадках навіть доводилось піднімати вертольоти».

 

 

Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука (в центрі)  та голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв (праворуч).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.