Комітет з питань промислової політики та підприємництва ініціює встановлення нового тимчасового мораторію на проведення перевірок контролюючими органами.


Народними депутатами — членами комітету — зареєстровано законопроект № 3153 «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», яким запропоновано встановити тимчасовий мораторій на проведення перевірок контролюючими органами. Законопроект розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною регуляторною службою України та ГІ «Реанімаційний пакет реформ» спільно з депутатським корпусом.


Суть мораторію полягає в обмеженні на дев’ять місяців можливості проведення перевірок 40 з 51 органу державного нагляду (контролю). Водночас для окремих сфер, які не мають значного впливу на малий та середній бізнес або потребують постійного державного контролю, зроблено виняток. Буде збережено контроль у сфері авіаційної діяльності, енергетики, в т. ч. атомної, захисту прав споживачів, валютного та банківського контролю, захисту економічної конкуренції тощо.


На відміну від попереднього мораторію, законопроект передбачає створення прозорого механізму громадського контролю — єдиної публічної бази дозволів на проведення перевірок за зверненням фізичних осіб, що унеможливить вибірковий тиск на бізнес. Мораторій матиме тимчасовий характер і діятиме до 30 червня 2016 року.


За словами одного з авторів законопроекту, голови комітету Віктора Галасюка, запропонований у законопроекті мораторій повинен забезпечити «тимчасовий перепочинок» для малого й середнього бізнесу і дати час уряду для системного реформування контролюючих органів. «Існуюча регуляторна система потребує повного перезавантаження», — наголосив В. Галасюк.


Антикорупційний комітет створив Раду громадських експертиз


Комітет з питань запобігання і протидії корупції завершив проведення конкурсу до Ради громадських експертиз. Як повідомив його голова Сергій Соболєв, документи подала сотня людей, до фіналу вийшли 29, а відібрали — 10.


«Ясні очі, блискуча освіта, готовність працювати на свою державу. Нехай із невеличкою платнею», — так охарактеризував Соболєв обраних членів Ради громадських експертиз на своїй сторінці у Facebook. Її завдання — залучати бізнес, громадські організації, аналітичні центри до аналізу на корупціогенність кожного законопроекту, що розглядатиметься парламентом.


Конкурс проводили так: спочатку комп’ютерне тестування знань, далі — аналіз незалежними психологами особистих якостей претендентів і співбесіди з фіналістами.


Фінансуватиме діяльність ради міжнародний фонд Джорджа Сороса «Відродження», тобто це нічого не коштуватиме платникам податків.


За повідомленнями власних кореспондентів та інформаційного управління Верховної Ради.

 

Завідувач секретаріату Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Старинець (у центрі), заступник завідувача секретаріату Наталія Шумар (праворуч) та головний консультант комітету Сергій Поташев під час підготовки до засідання комітету, на якому, зокрема, мають розглянути проект закону «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» № 2448а від 27.07.2015. 


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.