Гасла партій під час цьогорічної виборчої кампанії орієнтовані на загальнонаціональну тематику і не мають стосунку до питань місцевої влади. Про це під час прес-конференції заявив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.


Зокрема, він звернув увагу на те, що партії «Опозиційний блок», ВО «Батьківщина» і «Відродження» використовують у передвиборній кампанії гасла про зниження комунальних тарифів, «Блок Петра Порошенка» — захист України та проведення реформ, ВО «Свобода» та «Опозиційний блок» — питання війни і миру, 


«УКРОП» і ВО «Батьківщина» — про впровадження контрактної армії, хоча жодна з цих тем не належить до компетенції місцевих органів влади.


За його словами, виборча кампанія-2015 залишається, як і в попередні роки, беззмістовною, тому що дуже часто місцеві кандидати йдуть на вибори з нейтральними гаслами, а в деяких випадках взагалі без них. На жаль, вони не пропонують стратегій, програм і механізмів розв’язання місцевих проблем.


Також у КВУ відзначили неповагу до чинного законодавства потенційних кандидатів. «Проблема незаконної агітації відзначається у переважній більшості випадків у всіх регіонах України. Це відбувається тому, що закон передбачає лише адміністративну відповідальність за таке порушення», — зазначив Олексій Кошель.


Крім того, КВУ підрахував, які політичні сили витрачають найбільше коштів на виборчі кампанії. За словами Олексія Кошеля, фактично немає партій, які б однаково активно працювали у всіх регіонах України. У Запорізькій, Одеській, Херсонській, Миколаївській областях найбільш активними і дорогими є кампанії партій «Опозиційний блок» і «Наш край». У Донецькій, Луганській, Дніпропетровській і Харківській областях — «Відродження» та «Наш край». «Загалом наші експерти відзначають, що ці три політичні сили на сході витратили за звітний період удвічі більше, ніж інші суб’єкти виборчого процесу», — підкреслив гендиректор КВУ.


У західних регіонах, зазначив він, лідерами за видатками стали партії «Солідарність» і ВО «Свобода». У центрі та на півночі — «Солідарність» та «УКРОП». Скільки коштів витратили на виборчу кампанію політичні сили, Олексій Кошель не назвав.


Водночас керівник юридичного відділу Комітету виборців Святослав Пікуль повідомив, що десять виборчих комісій на Донбасі укомплектовано мінімальним складом. Це загрожує зривом волевиявлення. Адже якщо член ТВК відмовиться виходити на роботу в переддень перегонів, то вони на цьому окрузі можуть не відбутися.