8 квітня 2015 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 року №243 та від 17 жовтня 2011 року №1056», якою створено умови для стимулювання населення, ОСББ та ЖБК до впровадження енергоефективних заходів та заміни котлів шляхом вигідного кредитування. Курс держави на підвищення енергозбереження пов’язаний із значним підвищенням тарифів на комунальні послуги та намаганням позбавитись газової залежності від Росії. Для цього на фінансування програми уряд планує витратити 343,42 мільярда гривень.

Державна підтримка впровадження енергоефективності зводиться до компенсації через уповноважені банки частини кредиту, який бере населення для встановлення вікон, заміни котлів, проведення інших енергозберігаючих заходів. Такими уповноваженими банками є АБ «Укргазбанк», ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» та ПАТ «Державний Ощадбанк України».

Допомога від держави

Отже, в разі заміни неефективного котла держава гарантує компенсацію 20% вартості нового (не газового) котла, але не більш як 12 тисяч гривень.
Якщо ви хочете встановити радіатор опалення з терморегуляторами, вікна з двокамерними енергоефективними склопакетами, вузли обліку води, придбати матеріали для проведення робіт із теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів, держава компенсує 30% суми кредиту, але не більш як 14 тисяч гривень на будинок.
Постановою також передбачена можливість утеплення багатоквартирного будинку. У цьому разі держава компенсує для об’єднання співвласників багатоквартирного будинку 40% суми кредиту, але не більш як 14 тисяч гривень на квартиру в такому будинку. Тепер в ОСББ є можливість придбання за цільовою програмою:
— матеріалів для облаштування індивідуальних теплових пунктів;
— регуляторів теплового потоку за погодними умовами та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;
— вузлів обліку води (гарячої, холодної) та теплової енергії, зокрема засобів обліку та відповідного додаткового обладнання і матеріалів до них;
— вікон із двокамерними енергоефективними склопакетами (з енергозберігаючим склом) для місць загального користування (зокрема під’їздів, підвалів, технічних приміщень, горищ);
— матеріалів для проведення робіт з теплоізоляції зовнішніх стін, підвальних приміщень, горищ, покрівель та фундаментів;
— матеріалів та обладнання для модернізації систем освітлення місць загального користування (в тому числі щодо заміни електропроводки, ламп та патронів до них, встановлення автоматичних вимикачів).
Зверніть увагу, що постанова передбачає компенсацію населенню суми кредиту лише за придбання енергозберігаючих матеріалів. Проте на встановлення вікон, котлів чи виконання робіт з утеплення вимагаються чималі затрати, які особа нестиме самостійно.

Субсидія економить гроші

Уряд прийняв постанову №614, що 27 серпня 2015 року набрала чинності, якою передбачається підвищення відшкодування суми кредиту для тих громадян, котрі оформили субсидію. Так, держава повертає 70% суми кредиту на встановлення не газових котлів, але не більш як 12000 гривень за одним договором, та 70% суми кредиту на встановлення вікон, проведення інших енергоефективних заходів, але не більш як 14000 гривень за одним договором.

Що пропонують банки

Уявімо, що бажаний котел коштує 20 тисяч гривень. Для отримання кредиту потенційний покупець має сплатити 10% від вартості котла (20000х0,1=2000 грн.). Отже, сума кредиту становитиме 18000 гривень, з якої сплачується банку одноразова комісія — 3% (18000х0,03=540 гривень). Держава надає 20% вартості кредиту, проте не більш як 12000 гривень (18000х0,2=3600 гривень).
Найважливішим моментом будь-якого кредиту є розрахунок відсотків за користування ним, адже цей показник свідчить загалом про доцільність користування кредитом. Процентна ставка становить 25%. Здавалося б, відсоток завеликий, проте якщо розраховувати відсотки за кредитним договором, укладеним, наприклад, на рік, то в загальному отримаємо приблизно 1950 гривень. Що менше строк користування кредитом — відповідно менші відсотки.

Чи вигідна така пропозиція?

Якщо порахувати витрати на придбання котла, виходить, що брати кредит порівняно вигідно: (2000 (перший внесок) + 540 (комісія) + 14400 (сума кредиту) + 1950 (відсотки) = 18 890 гривень). Якщо провести схожі розрахунки на різні суми кредитів, що беруться як на котли, так і на інше енергозберігаюче обладнання, то закономірність залишається — споживач економить на покупці.
Деякі банки, вписують в договори кредитування норму про заборону дострокового погашення кредиту. Поцікавившись у менеджерів ПАТ «Ощадбанк», чи в договорах кредитування за державною програмою міститься така заборона, ми отримали негативну відповідь. Отже, в разі повернення кредиту достроково відсоток нараховуватиметься лише за період користування кредитом. Тож споживачу вдасться максимально зекономити на придбанні енергозберігаючих товарів у разі погашення кредиту достроково.

Як отримати кредит

Припустимо, ви вирішили придбати котел. Насамперед необхідно обрати продавця та товар, після чого надати до відповідного банку паспорт, ідентифікаційний код, документ про отримані доходи за 6 місяців та рахунок-фактуру на товар. Після розгляду поданих документів банк приймає рішення про видачу кредиту або відмову. Позичальник має сплатити продавцю обов’язковий початковий внесок у розмірі від 10% від вартості котла та надати до банку відповідні підтверджувальні документи.
Після укладення кредитного договору з фізичною особою банк надає позичальнику кредит шляхом перерахування кредитних коштів на рахунок продавця, а позичальник надає до банку документ, що підтверджує отримання ним котла від продавця. Отже, грошові кошти «на руки» не видаються, що захищає інтереси продавців енергозберігаючих товарів.
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України в свою чергу перераховує банку кошти для відшкодування позичальнику до 20% тіла кредиту, але не більш як 12 тисяч гривень. Ці кошти перераховуються на рахунки позичальників, відкриті у відповідному банку.

Замість висновку

Чимало юристів запитують: якщо держава оголосила курс на енергозбереження, то чому досі не подолано проблему нормативного регулювання підключення індивідуального опалення? Адже на сьогодні є процедура відключення від центрального опалення і гарячого водопостачання, проте вона передбачена не для конкретної квартири, а для всього будинку. Якщо вже розв’язувати проблеми енергоефективності, то комплексно, надаючи споживачу альтернативу.