Ранкове засідання 1 квітня

Верховна Рада України ухвалила постанову про негайне роззброєння незаконних збройних формувань в Україні. За таке рішення проголосували 256 депутатів. Не голосували лише комуністи, фракція Партії регіонів дала 26 голосів. Перед розглядом цього питання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов повідомив, що після стрілянини в центрі Києва 31 березня, під час якої три особи було поранено, міліція вночі вивела всіх озброєних людей із приміщення готелю «Дніпро», яке вони незаконно займали. Глава парламенту наголосив, що незалежно від того, хто до якої політичної сили належить, до якої церкви ходить, які гасла проголошує, народ України вимагає порядку. «Ті, хто носить зброю, можуть бути лише в армії, Національній гвардії, СБУ чи міліції та інших правоохоронних структурах», — підкреслив О. Турчинов і закликав прийняти проект постанови №4614 про негайне роззброєння незаконних збройних формувань.
Згідно з ухваленою постановою, у зв’язку з надзвичайною суспільно-політичною ситуацією, що склалася в країні, загостренням криміногенної обстановки і системними провокаціями з боку іноземних громадян на південному сході України та в Києві, Верховна Рада України постановила: зобов’язати Міністерство внутрішніх справ України, Службу безпеки України негайно провести роззброєння незаконних збройних формувань. Ця постанова набирає чинність з моменту її прийняття.
Під час обговорення О. Турчинов зауважив, що постанова стосується виключно незаконних збройних формувань. Адже інші структури, зокрема й охоронні, діють згідно із законом. Позафракційна Інна Богословська запропонувала визначити термін у два тижні, упродовж якого люди зможуть добровільно здати зброю, щоб уникнути випадків убивств чи поранень під час затримання за незаконне володіння зброєю. Ганна Герман (Партія регіонів) закликала підтримати проект постанови, висловивши думку, що заборонити незаконне використання зброї треба було ще місяць тому. Адам Мартинюк (КПУ) наголосив на потребі забрати всю незаконну зброю.
Парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народного депутата України Сергія Аверченка (фракція «УДАР») — 227 «за». 24 березня 2014 року виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов призначив Аверченка керівником Державного управління справами. Також достроково припинено повноваження депутата від ВО «Свобода» Валерія Чернякова (233 «за»), котрий теж перейшов працювати до виконавчих органів влади — розпорядженням від 25 березня Кабінет Міністрів призначив Чернякова головою Державного агентства лісових ресурсів.
Верховна Рада прийняла ще низку кадрових рішень. Зокрема, депутати проголосували за проекти постанов про звільнення з посади членів Центральної виборчої комісії Олександра Копиленка (227 «за») та Юрія Донченка (230 «за») за власним бажанням. Натомість новими членами ЦВК обрано Катерину Березюк (238 «за») і Олега Діденка (240 «за»).
Парламент прийняв проект постанови № 4616 «Про призначення членів Ради Національного банку України». За відповідне рішення проголосували 243 депутати. Згідно з постановою, членами Ради Національного банку України призначено: Олександра Біланенка, Станіслава Буковинського, Ольгу Кандибку, Трохима Ковальчука, Віталія Ломаковича та Ігоря Лютого.
Водночас парламент не зміг призначити командувача Національної гвардії України. В. о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов вніс подання про призначення на цю посаду Степана Полторака. Однак під час голосування голосів забракло — проголосували лише 208 депутатів за необхідних якнайменше 226.
Голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін зауважив, що кандидатура Полторака ще не пройшла ухвалення профільного комітету, і у депутатів є до Полторака «багато запитань». Водночас Кожем’якін запропонував призначити на посаду командувача Нацгвардії генерала Ігоря Воронченка, заступника командуючого ВМС України з берегової охорони, котрого було викрадено і він проявив мужність під час виведення українських військ із Криму.
У цілому прийнято й проект закону № 4561 про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2014 році для участі у багатонаціональних навчаннях. За таке рішення проголосували 235 депутатів.
Законодавчим актом врегульовано питання щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2014 році для участі у багатонаціональних навчаннях, визначено їх загальну чисельність, типи і кількість озброєння, військової техніки, строки перебування та місця дислокації на період проведення навчань.
Фінансові витрати, пов’язані з підготовкою та проведенням багатонаціональних навчань на території України у 2014 році, здійснюватимуться у межах виділених на 2014 рік Міністерству оборони України асигнувань за бюджетною програмою «Забезпечення діяльності Збройних Сил України та підготовка військ». Виступаючи від профільного комітету, народний депутат Олександр Кузьмук поінформував, що навчання триватимуть з травня по листопад поточного року. Таких навчань загалом буде вісім. У них візьмуть участь понад 17 тисяч військовослужбовців із більш як 10 країн. Навчання проходитимуть на півдні України на Миколаївщині, на Яворівському та Ужгородському полігонах, на п’яти аеродромах військових полігонів.
Зранку в парламенті зареєструвалися 250 народних депутатів. Парламентарії вітали з Днем народження Сергія Буряка.
Гостра дискусія відбулася під час розгляду в другому читанні законопроекту № 2664 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу).
Глава парламенту Олександр Турчинов перед початком розгляду цього питання зауважив, що без таких технічних змін не зможемо провести чесні, прозорі й ефективні вибори до місцевих рад, які відбудуться водночас із президентськими — 25 травня.
Народний депутат від «Батьківщини» Руслан Князевич також наголосив, що без прийняття цього закону неможливо буде провести вибори Президента України одночасно з місцевими перегонами, які мають відбутися у більш як 230 населених пунктах.
Під час голосування каменем спотикання стала поправка до законопроекту щодо проведення виборів міського голови у містах обласного значення та в Києві у два тури. Ця поправка набрала всього 184 голоси. За схвалення проекту закону в другому читанні та в цілому проголосували лише 208 депутатів за необхідних як мінімум 226. Після цього О. Турчинов оголосив перерву, запросивши лідерів фракцій на консультації.
Після перерви, під час якої відбулося засідання погоджувальної ради лідерів фракцій, за словами О. Турчинова, депутати так і не знайшли консенсусу щодо 308-ї поправки до закону про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу). У цій поправці йдеться про вибори міських голів у містах обласного значення та в Києві у два тури. «Тому завершуємо сьогодні засідання», — сказав Турчинов і повідомив, що на наступному пленарному засіданні парламенту — у вівторок, 8 квітня, першим питанням буде розглянуто питання про місцеві вибори. А у разі надзвичайних ситуацій буде скликано позачергове засідання парламенту.
О 13.30 Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов закрив пленарне засідання парламенту.
 
Буква закону

Верховна Рада схвалила рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2014 році для участі в україно-польському навчанні авіаційних підрозділів на рівні ескадрилій, україно-польському навчанні підрозділів військової поліції «Правопорядок-2014», україно-американському навчанні «Репід Трайдент-2014», україно-польському навчанні авіаційних підрозділів «Безпечне небо-2014», україно-американському навчанні «Сі Бриз-2014», багатонаціональному навчанні «Світла лавина-2014», багатонаціональному навчанні гірсько-піхотних підрозділів «Карпати-2014», україно-молдовсько-румунському навчанні механізованих підрозділів «Південь-2014».
 
 
 
На знімку: Верховна Рада України обрала нових членів ЦВК — Катерину Березюк та Олега Діденка.
 
Лілія Гриневич, Тетяна Слюз.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.