Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман ознайомився з роботою парламентського поштового відділу (на знімку) та поінформував журналістів про плановані новації в законодавчому органі. Також він відвідав дитячу кімнату, облаштування якої наразі ще триває.

 

 


«Дитячу кімнату відкриють для того, щоб будь-який відвідувач Верховної Ради міг тут залишити дитину, поки займатиметься вирішенням своїх питань. Тут буде й онлайн-трансляція, тож батьки зможуть через монітор бачити, чим займається дитина. Кімната розрахована на 10—15 дітей. Але якщо буде потрібно, створюватимемо більше таких місць. Я не бачу тут проблем. Такі кімнати вже декілька років працюють у Вінницькій міській раді в кожній адміністративній будівлі і мають значний попит», — зазначив Володимир Гройсман та наголосив, що ставить завдання зробити все для швидкого обслуговування людей. Приміром, середній час обслуговування громадян в офісах Вінницької міської ради становить майже півгодини.


Голова Верховної Ради загалом вважає неправильним те, що до парламенту не можна приходити з дітьми. «Такі стереотипи треба ламати. У цій будівлі багато речей нагадують про минуле, їх треба змінювати», — сказав він.


Тож, за словами Володимира Гройсмана, приблизно через півроку буде зроблено серйозний прорив у тому, щоб парламент був сучасним та відкритим, а процеси, які в ньому відбуваються, були доступні для людей. Тобто планується вийти на зовсім новий рівень роботи законодавчого органу. «У сьогоднішній системі роботи парламенту я побачив, що ті само дії дублюються тричі. Їх можна оптимізувати та зробити електронними, тоді буде вища якість обслуговування», — наголосив він та зазначив, що наявність електронного парламенту — це істотна економія коштів і підвищення якості законотворення. Дуже важливо, щоб контроль дотримання процедур відбувався програмно і жоден чиновник не міг втручатися в проходження документів.


Голова Верховної Ради нагадав, що вже запроваджено електронний протокол пленарного засідання, де можна побачити аудіо-, відео- і текстовий варіанти розгляду того чи іншого питання. Також створено ресурс «СТОП прогульник». На сайті є повна інформація про відвідуваність народними депутатами й участь їх у голосуванні. Крім того, здійснено перший етап переходу на електронний документообіг. «Фактично сьогодні створюємо електронну базу документів, якої раніше не було. Це теж задля публічності і прозорості. Сьогодні я підписав і прошу народних депутатів підтримати внесення змін до Регламенту Верховної Ради, щоб до другого читання матеріали направлялися парламентаріям в електронному варіанті. На цьому можна зекономити декілька мільйонів гривень. Але якщо депутат хоче отримувати паперовий документ, він може це замовити», — зазначив глава парламенту.


Володимир Гройсман запевнив, що у всіх приміщеннях парламенту буде доступ до швидкісного Інтернету. «Всі комітети мають отримати певні стандарти і працювати публічно. Нині є WІ-FІ і онлайн-трансляції у шести комітетах та в основних залах засідань», — сказав він.


Наступним етапом, за його словами, буде створення електронного документообігу з цифровим підписом і мобільним робочим місцем депутата. «Надзвичайно важливим питанням є запровадження сучасної системи збереження даних, у тому числі мультимедійних: відео та аудіорозгляду питань за всі скликання. Щоб ніхто більше не міг розміщувати законопроекти на інших ресурсах, бо може бути відмінність від оригіналу», — наголосив Голова Верховної Ради.


Також він вважає, що потрібно зробити технічну модернізацію парламенту. «Ми оголосили на це публічний тендер. Я попросив журналістів дуже ретельно стежити за тендером, оскільки хочемо отримати оптимальні ціни і високу якість», — сказав Володимир Гройсман.


Крім того, наголосив глава парламенту, необхідно створити систему збереження даних та конгрес-систему. Для цього потрібно чотири тисячі ліцензій, тисячу системних блоків, монітори, турбосканери і забезпечити ліцензійне програмне забезпечення. На це необхідні дуже серйозні ресурси.


Володимир Гройсман сподівається, що наступного місяця запрацюють електронні петиції. А ще розробляється портал відкритих даних, з якими працюватимуть інститути громадянського суспільства і журналісти. Буде створено нове місце народного депутата, нова версія порталу Верховної Ради.


Голова Верховної Ради повідомив, що сьогодні триває робота над продовженням терміну роботи системи голосування. «Нинішня система голосування є застарілою. Тому працюємо над тим, щоб її сертифікувати. Напевно, краще створити нову систему з відбитками пальців. Але це потребуватиме дуже великих фінансових ресурсів. Для того, щоб змінити систему голосування на сучасну, треба перебудувати весь сесійний зал. Нині це не на часі», — сказав він.


Володимир Гройсман розповів, що в парламенті буде створено сучасний прес-центр, де можна подивитися онлайн-трансляції комітетів Верховної Ради, прес-конференцій, брифінгів. Також там буде облаштовано кабіни для синхронного перекладу, місця для включення теле-і радіоефірів, робочі зони для індивідуальної роботи журналістів з аудіо- та відеосигналами, швидкісний Інтернет тощо. На першому етапі буде обладнано декілька десятків робочих місць.


«Ми маємо 90 мільйонів гривень на повне переозброєння парламенту. Запевняю, що за декілька років ці кошти повністю окупляться. Ця інвестиція буде реальною економією поточних витрат Верховної Ради», — сказав Володимир Гройсман.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.