До редакції звернувся молодий священик Віталій Тихомиров із Дягови Менського району з проханням допомогти врятувати... місцевий дитсадок.

— Річ у тім, що через страшне здорожчання газу, — повідомив читач, — заклад планують на зиму закрити. Важко сказати, чи відновить цей садок згодом свою роботу. Його ж розкрадуть...
В отця Віталія двоє діток. А загалом дитсадок відвідують 21 дитина. Начебто й для сільських мам не велика проблема, коли малюки в холоди перебудуть з ними вдома. Однак вони розуміють, що така «відпустка» не минеться безслідно як для освіти та виховання дітей, так і для буття закладу. Батьки малюків вирішили, що найкращий спосіб протистояти закриттю — придбати твердопаливний котел. Адже в селі багато старих тополь, які можна спиляти для опалювання дитячого закладу.
— На купівлю та встановлення котла необхідно трохи більш як 100 тисяч гривень, — зазначила завідувачка «Веселки» Людмила Дем’яненко.
Отець Віталій звернувся до заможних жителів села, але вразила «допомога» одного з них у сумі... 100 гривень. Лише фермер Олексій Бутенко згодився взяти на себе солідну частку витрат на придбання котла.
Голова батьківського комітету Світлана Василенко показала під час зустрічі підготовлені листи-прохання до народного депутата України Валерія Давиденка, агрофірми «Авангард». З іншою мамою Альоною Бєляєвою та Людмилою Дем’яненко якраз зібралася їхати з цих питань у райцентр.
Сільський голова Микола Бурка розводить руками:
— Ми 120 тисяч гривень з бюджету виділили на закупівлю твердопаливного котла у школу. На дитсадок таких грошей немає. А минулої зими для опалення цього закладу пішло майже 100 тисяч гривень. За нинішнього подорожчання газу потрібно буде в рази більше.
Надворі вже жовтень. Шкода, що, як мовиться, проблема котла та грошей з’явилася на порозі холодів та виборів. Схоже, і сільраді, і місцевим депутатам не хочеться займатися цим клопітливим питанням, яке їм явно не під силу.
Чи буде у «Веселці» тепло?
Мама Світлана Василенко переживає:
— Ось у школу привозять діток із сусіднього села, де немає дитсадка. Так вони ж відстали в розвитку, нічого не знають, недисципліновані... Ми ж такого не хочемо!
Уже коли матеріал готувався до друку, ми зателефонували в дитсадок: як справи? З’ясувалося, у заклад саме приїхав голова Менської райдержадміністрації Олександр Мисник, якого занепокоїла ситуація з опалюванням «Веселки».
— Ми вже встановили твердопаливні котли, нове обладнання для заміни газу у школах Стольного, Березного, Жовтневого, Бірківки, — сказав він. — Так само робитимемо в навчальних закладах Дягови, Макошиного та інших сіл. Я сподіваюся, що протягом тижня визначимося, як розв’язати проблему і з опаленням дитсадка.
Що ж, поки що дягівські мами та їхні малюки мають серйозні обіцянки посадових та впливових «дядь». Подивимося, як їх виконують насправді.

Чернігівська область.

 

 

У дитсадку «Веселка».

Фото автора.