Японська поліція провела масові арешти членів «вітчизняної» мафії. Про це на прес-конференції розповів керівник Національного поліцейського управління країни Масахіто Канетака. Річ у тім, що місяць тому від головного синдикату «Ямагучі-гумі» відкололося майже три тисячі членів якудза, які утворили нову організацію «Кобе Ямагучі-гумі».

Коли востаннє (у 80-х роках минулого століття) відбувався подібний розкол між різними угрупованнями якудза, через переділ влади та власності між членами синдикатів сталося близько 300 кровопролитних сутичок, в яких постраждало чимало людей. Тому тепер поліція вирішила не ризикувати й діяти на випередження подій.


«Ми не маємо достатніх фактів про нинішні конфлікти всередині мафії, — заявив Масахіто Канетака, — але ми готові докласти всіх зусиль, аби не постраждали наші громадяни». Він розповів, що вже затримано 29 мафіозі з обох угруповань і проведено понад 20 обшуків.


«Ямагучі-гумі» — найбільше і найвідоміше угруповання якудза. Воно було утворено ще 1915 року докерами та профспілковими активістами в місті Кобе, і очолив його Харухіті Ямагучі. Тепер синдикат налічує майже 20 тисяч мафіозі. Загалом під «дахом» «Ямагучі-гумі» діють 13 різних угруповань, в яких перебуває майже половина наявного складу членів якудза. А разом ще з двома угрупованнями «Ямагучі-гумі» контролюють дві третини всіх якудза в Японії.


Нині більшість організацій якудза існують легально, хоча й перебувають під постійним наглядом поліції. Їх прихований бізнес — доходи від рекету, азартних ігор, наркотиків, зброї. Легально лідери можуть бути керівниками якихось фірм, організацій, або й партій — переважно ультраправого напрямку.

Токіо.