Згідно з рішенням уряду, будівництво та облаштування швидкими темпами буде розпочато там, де натиск біженської хвилі відчувається населенням і владою найсильніше. Це — острови Лесбос, Хіос, Самоз і Лерос, а також порт Пірей, куди щодня на поромах і пасажирських судах прибувають тисячі біженців з інших островів.

 

«Хоч і із запізненням ЄС погодився, що проблема з біженською хвилею є європейською і має вирішуватися на європейському рівні з виділенням необхідних коштів», — заявив прем’єр-міністр Алексіс Ципрас.


Так, влада острова Лесбосу повідомила, що недавно лише за 45 хвилин до берега причалили 24 човни з тисячею біженців. Заступник міністра з питань міграції Янніс Музалас прогнозує, що приплив сірійських біженців з турецького материка наростатиме в наступні місяці через бойові дії у Сирії, що посилюються.


Тепер у центрах буде прискорено обробку документів мігрантів і видачу їм тимчасових посвідчень. Там же оперативно ухвалюватимуться рішення про те, хто із прибулих має право на статус біженця і отримання допомоги, а кого слід екстрадувати.


Таким чином, у першій країні ЄС будуть відсівати так званих економічних біженців і осіб, підозрюваних у зв’язках з екстремістами. Звісно, цілком проблему біженців подібні центри не розв’яжуть, але допоможуть навести хоч якийсь лад і головне — полегшать життя громадянам країни й туристам.