2 жовтня 2015 року між Інститутом законодавства Верховної Ради України та Державною фіскальною службою було підписано угоду про співпрацю. Суть цього договору зводиться до створення Центру митного та податкового законодавства, який забезпечуватиме співпрацю закладів щодо спільної науково-дослідної та експертної діяльності. Робота тимчасового творчого колективу є однією з ланок реалізації Плану законодавчого забезпечення реформ, який ухвалила Верховна Рада за ініціативи глави парламенту Володимира Гройсмана.

За словами директора інституту Олександра Копиленка, їх навчальний заклад брав активну участь у науковому супроводі створення Плану законодавчого забезпечення реформ в Україні. Саме задля реалізації розроблених положень на практиці черговим етапом впровадження реформ стала формалізація відносин із Фіскальною службою шляхом підписання угоди про співпрацю. Її основною метою є досягнення домовленостей про майбутню співпрацю щодо розробки, обговорення наукових напрацювань, які б забезпечили усунення неузгодженостей чи суперечностей між окремими актами законодавства та заповнення у ньому правових прогалин.
Роман Насіров, Голова Державної фіскальної служби, в свою чергу зауважив, що в рамках проведення податкової реформи, добре було б мати своєрідний науковий майданчик, на якому можна було б почути думку фахівців: громадськість, експертів, теоретиків та практиків. Оскільки Інститут законодавства значно інтегрований в законодавчий процес, співпраця Фіскальної служби в напрямі створення і розвитку Центру митного та податкового законодавства дасть змогу підвищити ефективність наукових досліджень і використати їх результати на практиці. За словами Р. Насірова, під час реформування податкового та митного законодавства слід мислити стратегічно, вже нині закладаючи наукові підвалини очікуваних реформ, щоб потім мати змогу використати їх напрацювання.
Планується, що Центр митного та податкового законодавства долучатиме до досліджень законодавства вітчизняні організації та установи, зарубіжні наукові центри, проводитиме конференції, науково-практичні семінари, круглі столи.
А ми, зі свого боку, сподіваємося, що така співпраця стане результативною і дасть можливість податківцям чути та враховувати думку наукового та експертного товариства. Адже лише поєднання надбань теорії та практики у сфері митного та податкового законодавства дасть змогу відчути пересічним громадянам ефективність роботи державних органів.

 

 

Директор Інституту законодавства Верховної Ради України член-кореспондент НАНУ Олександр Копиленко (ліворуч) та Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.