Тільки-но профільний комітет Верховної Ради завершить роботу над підготовкою тексту законопроекту про державну службу до другого читання, документ роздадуть народним депутатам для ознайомлення. На цьому Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив у інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів. За його словами, налаштованість на ухвалення цього закону і розуміння необхідності його прийняття в комітеті є. Текст проекту пройшов багато експертиз, і є «достатньо якісним інструментом побудови якісної державної служби, якої ми всі потребуємо». Завдяки запропонованим нововведенням створюються передумови для професійного відбору і підвищення кваліфікації людей, які не залежать від тієї чи іншої політичної кон’юнктури. А отже, на думку глави парламенту, відповідний закон неодмінно треба приймати.

Водночас, спілкуючись із журналістами іншого телеканалу, В. Гройсман підкреслив: критерієм оцінки роботи державних службовців має бути зростання економіки та підвищення добробуту людей. Потрібно дати собі відповідь на запитання, чи хочемо ми, щоб державні службовці були дилетантами, які постійно шукають «лівий» заробіток? Або ж ми хочемо бачити оптимальну кількість професійних людей, здатних продукувати відповідну якість життя в країні.
Відсутність системи якісної державної служби, притаманної європейським державам, сказав керівник парламенту, породжує безвідповідальність, популізм та хабарництво. Тому особливо важливо унеможливити корупційні дії в системі державної служби на законодавчому рівні. Все, що держава не доплатить чиновнику, він вкраде або візьме «зліва», переконаний В. Гройсман.
На його думку, кількість державних службовців потрібно оптимізувати, забезпечити їм гідну заробітну плату, надати гарантії стабільної праці. При цьому, до результатів діяльності виконавців ставитимуться високі вимоги. «Має бути декілька критеріїв оцінки роботи такої професійної служби: це зростання економіки, здатність забезпечити якісну заробітну плату, достатня пенсія, довготривалість життя українців», — заявив очільник головного законодавчого органу.
Відповідаючи на запитання, В. Гройсман підкреслив: після ухвалення закону не може бути «чисток» державних службовців. За його словами, важливо розділити політичні посади та посади держслужбовців, які незалежно від зміни влади, зокрема, складу уряду здатні забезпечити роботу на належному рівні. Голова Верховної Ради також нагадав, що прийняття закону про державну службу передбачено Угодою про асоціацію Україна — ЄС.
У розмові із телевізійниками Володимир Гройсман висловив сподівання, що після виборів, які відбудуться у жовтні, до місцевих органів влади прийдуть люди, здатні забезпечити якісні зміни. За його словами, нині особливо важливо провести реформу з децентралізації і передати владу на місця. Механізм демократичних виборів, за якого будь-які претенденти на посади можуть вільно обиратися і бути обраними, водночас, має передбачати можливість переобрання тих, хто не виправдав довіри громадян, наголосив Голова Верховної Ради.
Володимир Гройсман підкреслив: нині Верховна Рада здатна приймати відповідальні державницькі рішення. Як приклад — ухвалення антикорупційних законів, а також законів про реструктуризацію державного та гарантованого державою боргу і внесення змін до державного бюджету в частині підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.
Керівник парламенту переконаний, що більшість народних обранців здатні професійно й якісно працювати, незважаючи на те, що є і деструктивні сили. «Дуже важливо внаслідок дискусій, дебатів, обміну думками знаходити рішення, які дозволять Україні стати справжньою європейською державою, — зазначив Голова Верховної Ради. — Ми прийшли в головний законодавчий орган не для того, щоб сісти у залі в крісла і казати, хто кращий, а хто гірший, а щоб готувати якісний продукт». Саме тому Володимир Гройсман вбачає свою роль у реформуванні парламенту. «Він має бути публічним, відкритим, якісним, доступним для громадян, — переконаний Голова Верховної Ради. — Парламент має перестати бути типографією, яка друкує не зовсім якісну продукцію, а стати фабрикою, яка виробляє якісний продукт у вигляді законів».

За повідомленням прес-служби Верховної Ради України.

Цитата

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:
«Державний службовець не може бути аматором. Він має бути професіоналом, отримувати достойну заробітну плату і сумлінно виконувати свої обов’язки. Як наслідок, ми отримаємо зовсім іншу якість розв’язання суспільних проблем».