Відповідь на це запитання шукали учасники круглого столу, який відбувся в Комітеті Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності. У заході взяли участь народні депутати, експерти, представники бізнесу та громадських організацій.
«Всі розуміють, наскільки глибокою є криза банківської системи. Вона зачіпає інтереси не тільки юридичних осіб, а мільйонів людей, які беруть участь в операціях з банками, тримають депозитні рахунки. Ми бачимо низку шляхів, як можна оздоровити цю систему. Зокрема, потрібно звернути увагу на керівників банків і тих, хто організовує їх роботу. Вони повинні мати відповідну професійну придатність, ділову репутацію», — сказав перший заступник голови комітету Михайло Довбенко.
Він розповів, що громадські організації — учасники фінансового ринку для вирішення проблем в банківській системі — підписали меморандум про співпрацю, і сьогодні думають, як виправити цю ситуацію.
Також, повідомив парламентарій, вже прийнято рішення про створення апеляційної комісії, яка розглядатиме матеріали про профпридатність, ділову репутацію кандидатів, які претендуватимуть на керівництво банками. Крім того, комісія розглядатиме неправомірні дії щодо тих осіб, котрі завдяки своїй непрофесійності зробили банки неплатоспроможними.
«Фактично апеляційна комісія створюється як громадська організація з різних фахівців фінансового ринку. Це люди, які розуміють ситуацію, знають нормативну базу. По суті, відбуватиметься громадський контроль», — зазначив Михайло Довбенко.
У свою чергу народний депутат попередніх скликань, голова ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін наголосив: АУБ підтримує наміри Нацбанку щодо поновлення довіри до банківської системи. За його словами, ціна цього питання 95 мільярдів доларів, які обертаються поза банківською системою. Але, з другого боку, підкреслив він, АУБ не поділяє політику регулятора, коли автоматично навішуються ярлики на керівників банків, в тому числі позбавлення їх права займатися професійною діяльність до 10 років.
Станіслав Аржевітін вважає, що створення апеляційної комісії має відбуватися паралельно з удосконаленням постанови НБУ «Про затвердження змін до Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів», а також розробленням концепції відновлення банківської системи.
«Оскільки сьогодні НБУ претендує на роль мегарегулятора на фінансовому ринку, то повинно пройти широке обговорення цієї постанови серед учасників фінансового ринку та має бути проведена юридична оцінка на відповідність стандартам ЄС. Якщо цю постанову вдосконалити, то, можливо, відпала б потреба у концепції відновлення довіри до банківської системи та створенні різних комісій», — сказав голова ради АУБ.

 

 

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко (праворуч) та модератор круглого столу, управляючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.